Юлія Тимошенко / REUTERS

Лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко після зустрічі лідерів фракцій заявила, що президент Володимир Зеленський має одразу дві правові підстави для розпуску парламенту.

За її словами, під час обговорення було дві думки. Частина лідерів фракцій висловилися, що дострокове припинення повноважень Верховної є незаконним, серед них був і голова ВР Андрій Парубій. Про це повідомляє ТСН.

Інша частина вважала це правовим та законним рішенням. "Не треба казати, що це політико-правове рішення або неправове", - заявила сама Тимошенко.

Відео дня

Вона зазначила, що рішення є правовим рішенням згідно з 106 статті Конституції України, де президент має право припинити повноваження Верховної Ради, зокрема у тому випадку, якщо в ній немає коаліції.

"Намагаються трактувати, що ще кілька днів тому коаліція у Верховній Раді існувала, і тому треба мати 30 днів на те, щоб провести консультації. Це абсолютно хибний правовий підхід. Коаліція припинала існувати у верховній раді в той момент, коли остання третя фракція вийшла з коаліції. Це було 29 березня 2016-го року, останньою вийшла "Радикальна партія". Після того коаліції не існувало", - сказала Тимошенко.

Читайте такожЗеленський домовився з лідерами фракцій про розпуск Ради: дострокові вибори можуть пройти 21 або 28 липня

Вона додала, що вже за 30 днів після 29 березня 2016-го  парламент мав бути розпущений.

Окрім цього, за її словами, є й друга правова підстава. Тут лідерка "Батьківщина" нагадала про Указ президента Віктора Ющенка 2007 року про розпуск парламенту. Тоді парламент припиняв свою діяльність на базі 102 статті Конституції. У ній йдеться, що президент є гарантом додержання Конституції, прав і свобод людей.

"За останні роки права і свободи людей настільки жорстко і цинічно були порушені, що президент, як і колись Ющенко, має всі підстави припинити цей хаос, корупцію та несправедливість", - підсумувала Тимошенко.

Раніше народні депутати України після консультацій із президентом Володимиром Зеленським назвали ймовірні дати проведення дострокових виборів у Верховну Раду. Вони говорили про 21 або 28 липня. Точна дата буде вказана в указі Володимира Зеленського завтра. 

Напередодні, 20 травня, під час інавгураційної промови Зеленський оголосив про розпуск парламенту. Деякі партії висловили задоволення таким рішенням, а, зокрема, у фракціях БПП і "Народний фронт" назвали розпуск неконституційним.