Андрій Богдан / REUTERS

Новоспечений глава Адміністрації президента Зеленського Андрій Богдан допустив проведення референдуму щодо мирних угод з Росією. Але ця ідея передчасна, оскільки будь-який референдум потрібно готувати.

Про це розповів у коментарі" Главреду політолог Андрій Золотарьов.

Читайте такожЗеленський призначив Баканова першим заступником голови СБУ

Відео дня

"З одного боку, я є принциповим прихильником проведення референдумів. Цей інститут повинен бути введений в політичну практику в Україні. Підтримую Володимира Зеленського намір зробити інститут референдуму – і всеукраїнського, так і місцевого – реальним інструментом демократії. Це – хороша ідея", - пояснив Андрій Золотарьов.

Але, за словами політолога, будь референдум потрібно готувати, у тому числі – інформаційно.

"Поки машина пропаганди війни в Україні не поставлена на реверс, вносити ідеї, подібні тим, що озвучив Богдан, передчасно. Такий референдум потрібно ґрунтовно готувати", - упевнений Золотарьов.

Крім того, на думку політолога, питання мирних переговорів – це не та ідея, яка має виноситися на референдум.

"Якщо питання інтеграції в НАТО і курсу на Євросоюз можуть обговорюватися на референдумі, то ідея винести питання про мирних угодах з Росією говорить про те, що Богдан ще не освоївся у ролі глави Адміністрації президента. Абсолютно очевидно, що він зробив поспішна заяву", - підкреслив Золотарьов.

На думку Золотарьова, практична користь такого референдуму для нової влади полягала тільки в одному – легітимація переговорного процесу з Росією. Таким чином, керівництво країни отримає мандат довіри громадян України, якщо громадяни скажуть "так" таким переговорам або угодам.

"До того ж, Богдан уточнив, що Україна змушена шукати компроміси, але, як вже заявляв Зеленський, вона не буде торгувати своїми людьми і територіями. Компроміс може бути знайдений за участю країн Євросоюзу, який також зацікавлений у якнайшвидшому мирному врегулюванні ситуації в Україні. Очевидно, що суверенітет та цілісність України – це те, що не буде ставитися під сумнів і навіть обговорюватися. А ось питання статусу нині окупованих територій Донбасу, форми управління, інвестування у відновлення Донбасу – це те, що може обговорюватися учасниками переговорів", - резюмував Андрій Золотарьов.