Клімкін розповів подробиці перемовин перед підписанням "Мінська-2" / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров у 2015 році на переговорах у Мінську пропонував випити горілки на початку перемовин.

Про це глава МЗС сказав в інтерв'ю телеканалу "СТБ".

Він заявив, що проведені 18,5 годин переговорів у Мінську у 2015 році є важливим спогадом за час його перебування на посаді глави МЗС.

Відео дня

При цьому Клімкін сказав, що колишній президент Франції Франсуа Олланд не все згадав у своїй книжці, коли описував хід перемовин у Мінську. "Він дуже мало написав", - сказав Клімкін.

Читайте такожКлімкін про свої плани на майбутнє: хочу розширити фокус на всю політику

"Ми, коли все починалося... Лавров мене і моїх німецького і французького колегу повів в окрему кімнату, замовив пляшку якоїсь... це було щось таке - "Біловежська" (марка горілки - УНІАН), і почав казати: давайте почнемо переговори з тим, що вип'ємо", - наголосив Клімкін.

"На мене так дивиться Лоран Фабіус, французький міністр і каже: можна пити? Я кажу, ну якось так, ну наллємо, оскільки зараз переговори... Німецький міністр Франк-Вальтер Штайнмаєр, який зараз федеральний президент, теж на мене дивиться з іншого кута: можна це пити? Я йому киваю, ну там, відповідно. Але Лавров усім своїм виглядом показував, що я тут не головний. Ми його почали одразу пресувати втрьох - от ідіть до Путіна", - заявив Клімкін.

Довідка УНІАН. У Мінську 12 лютого 2015 року відбулися переговори з врегулювання кризи на Донбасі за участю президента України Петра Порошенка, президента Франції Франсуа Олланда, канцлера ФРН Ангели Меркель і президента РФ Володимира Путіна.

За підсумками переговорів було затверджено комплекс заходів, спрямованих на імплементацію Мінських домовленостей, досягнутих у вересні 2014 року. Крім того, ухвалено декларацію лідерів України, Франції, Німеччини і РФ на підтримку цих заходів.

Серед іншого, домовленості, досягнуті «нормандською четвіркою», передбачають припинення вогню на сході України, відведення всього важкого озброєння з української території. Також передбачений обмін і звільнення всіх заручників, проведення місцевих виборів на Донбасі.

У 2018 році Франції вийшли мемуари Олланда «Уроки влади», де він згадує, як узгоджувалися Мінські угоди.

«Наміри Володимира Путіна були цілком очевидні, - написав Олланд. - Він хотів зберегти свій вплив на російськомовні регіони і максимально послабити проєвропейську владу в Києві. Після провалу режиму припинення вогню бої між українським військом і парамілітарними сепаратистськими загонами розгорілися з новою силою».

Західні переговорники сподівалися «припинити стрілянину і знайти компроміс, який зберіг би територіальну цілісність України», але, розповів екс-президент Франції, «конференція на першому поверсі тривала нескінченно і була безрезультатною: це відповідало цілям російської сторони».

«Я швидко зрозумів, що Путін хоче виграти час і відстрочити припинення вогню на якомога пізніший час, щоб дати можливість сепаратистам оточити українську армію і завоювати додаткові позиції, - написав Олланд. - Разом з Ангелою Меркель ми пропонуємо відновити переговори у вузькому форматі, відмовитися від вечері і якомога швидше приступити до роботи».

«Російський президент одного разу так рознервувався, що став погрожувати остаточно роздавити військо свого візаві. Це видало, що російські війська на сході України є. Путін схаменувся і взяв себе в руки», - повідомив Олланд.