МЗС України / REUTERS

Позов України до РФ щодо захоплення 24 українських моряків та трьох суден розглядатиметься по суті в окремому арбітражі відповідно до Конвенції з морського права.

Читайте такожТрибунал ООН зобов'язав Росію звільнити 24 українських моряків

Про це заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль сказала на брифінгу у Гамбурзі, який транслювався на "5-му каналі", коментуючи рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

Відео дня

Вона наголосила, що Росія зобов'язана звільнити українських моряків і судна негайно, і прозвітувати про це Трибуналу.

"Негайно, це негайно. Протягом місяця вони мають звітувати до Трибуналу, так само, як і ми, щодо того, як виконали наказ суду", - заявила Зеркаль.

"По суті справа буде розглядатися не у цьому суді. Буде створений окремий арбітраж на підставі додатку VII до Конвенції (з морського права - УНІАН). Це буде тривати роками, але основне, що ми сьогодні отримали - це питання звільнення наших моряків, це питання звільнення наших кораблів, і те, що Трибунал визнав, що в них є юрисдикція, те, що Трибунал визнав, що застереження Російської Федерації щодо військової активності не застосовуються, і що є негайність для забезпечення прийняття цього рішення", - наголосила Зеркаль.

Вона підкреслила, що Україна продовжить боротьбу в арбітражному трибуналі, коли справа розглядатиметься по суті.

При цьому заступник міністра зауважила, що на РФ можна впливати лише політичними заходами.

Вона зазначила, що Росія взяла на себе зобов'язання обов'язково виконувати рішення Трибуналу, оскільки є стороною Конвенції з морського права.

"І ми сподіваємося, що Росія буде пам'ятати це", - додала Зеркаль.

Відповідаючи на запитання, що треба робити, якщо Росія не звільнить українських моряків, дипломат наголосила, що існують санкції.

"Є міжнародна спільнота, яка може застосовувати тиск до країн, які не виконують рішення трибуналів", - сказала Зеркаль.

"Виконання цього рішення більш ніж обов'язкове для сторін. І рішення є дуже чітким. Воно навіть більш чітке, ніж ми сподівалися", - додала заступник глави МЗС.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених і суден.

Сьогодні, 25 травня, суд ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ. Суд зобов'язав Росію звільнити 24 українських моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Згідно з рішенням суду, РФ до 25 червня має поінформувати трибунал про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і суден.

В МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України до РФ звільнити захоплені військові судна і моряків.