Політолог вважає, що при Луценку Генпрокуратура більше орієнтувалася на політичні замовлення / фото УНІАН

Нинішній генпрокурор Юрій Луценко намагається максимально використовувати посаду генерального прокурора для самопіару.

Таку думку Главреду висловив політолог Олексій Якубін.

"Луценко на цій посаді - це вже в якійсь мірі оксюморон. Він в першу чергу політик, і по факту це безпрецедентно, коли людина без юридичної освіти і всяких контекстів очолила генеральну прокуратуру - орган, що потребує юридичної грамотності. Та роки перебування Луценка на посаді швидше запам'яталися тим, що він просто намагався використовувати цей майданчик для власного самопіару», - вважає політолог.

Відео дня

За його словами, Луценко хотів зайняти крісло прем'єр-міністра, але досягти цього у нього не вийшло.

"Використання самопіару було розрахунком, що посада генерального прокурора стане трампліном для подальшої політичної кар'єри і її прискорення. Я так розумію, що мова йшла про посаду прем'єр-міністра. Тому що про це ходило багато чуток і раніше, а напередодні президентської виборчої кампанії Луценко пропонував себе в ролі віп-агітатора для Петра Порошенка. Але в підсумку це закінчилося тим, що Володимир Гройсман все одно залишився в ролі прем'єр-міністра", - констатував експерт.

Читайте такожЛуценко заявив, що має намір подати у відставку після виборів до Ради

Якубін вважає, що при Луценку Генеральна прокуратура більше орієнтувалася на політичні замовлення, ніж на реальну роботу, пов'язану з боротьбою з корупцією.

«Мені здається, що Луценко розраховував швидко конвертувати досягнення в політичні бали. Наприклад, справа втікача Януковича. Але по факту він пролітає в цьому політичному циклі. І зараз він намагається затриматися на посаді генпрокурора - хоче отримати якісь гарантії в американському сюжеті, пов'язаному зі справою адвоката Дональда Трампа", - додав Якубін.

Експерт вважає, що зараз Луценко вхопився за посаду генпрокурора з однієї простої причини: "похід на вибори під питанням, а пост в ГПУ дозволить йому уникнути відповідальності".

"Ті політичні сили, з якими він планував йти на вибори, наприклад, з тим же Віталієм Кличком, зараз самі шукають куди прилаштуватися. Через те, що особливого рейтингу у них немає. І Луценко більшою мірою думає: як йому зберегти той капітал та частину впливу, яке він має, уникнути відповідальності і максимально довго просидіти на посаді генпрокурора, при новому президентові», - резюмував політолог.

Як повідомляв УНІАН, президент Володимир Зеленський під час інавгурації закликав парламент звільнити з посад голів СБУ, ГПУ, міністра оборони.