Радники лідерів країн «нормандського формату» найближчим часом підготують наступну зустріч на вищому рівні, каже Зеленський / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявив, що зовнішньополітичні радники лідерів країн - учасниць переговорів у «нормандському форматі» найближчим часом проведуть зустріч та підготують наступну зустріч на вищому рівні.

Читайте такожЗеленський зустрівся з Макроном в Парижі

Як передає кореспондент УНІАН, про це Зеленський повідомив на спільній з президентом Франції Еммануелем Макроном прес-конференції у Парижі.

Відео дня

«Ми дійшли згоди щодо важливості оновлення співпраці в рамках «нормандського формату», - заявив він.

«Наші зовнішньополітичні радники зустрінуться найближчим часом і підготують наступну зустріч лідерів («нормандського формату» - УНІАН). Це і є ключовим питанням», - додав президент.

Президент Франції Еммануель Макрон наголошує, що зустріч лідерів "Нормандської четвірки" (України, Німеччини, Франції та Росії) вимагає виконання передумов щодо звільнення військовополонених і припинення вогню на Донбасі.

Про це Макрон сказав на спільній прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським в Єлисейському палаці у Парижі, який транслювався в ефірі "5-го каналу".

Макрон заявив, що Франція готова провести зустріч у "нормандському форматі". "Коли момент настане, ми зможемо, Франція готова провести засідання "нормандського формату" для того, щоби підтримати зобов'язання (за Мінськими угодами - УНІАН), але для цього нам потрібно у найближчий час мати певні жести, (здійснити) певні кроки з тою метою, щоби була підтверджена налаштованість виконувати ці зобов'язання", - сказав Макрон.

Він сказав, що потрібно, аби обидві сторони - Україна і Росія - виконували зобов'язання за Мінськими угодами. "Ми вже почали визначати перші передумови, які можуть задати динаміку цьому процесу. Це звільнення військовополонених, потім припинення вогню", - наголосив Макрон і нагадав, що ці питання перебувають на порядку денному з самого початку Мінського переговорного процесу.

"Але спочатку ми хочемо подивитися, які можуть бути жести з одного боку і іншого для того, щоби відбувалися зустрічі", - сказав Макрон.

У цьому зв'язку президент Франції сказав, що з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним і канцлером Німеччини Ангелою Меркель попередньо вже обговорювалося питання, якими саме можуть бути ці кроки для продовження Мінського процесу з метою поновлення функціонування "нормандського формату".

Він додав, що це питання вже перебуває на розгляді дипломатичних радників лідерів "Нормандської четвірки".

"Але для того, щоби зустрічалися керівники держав, треба мати певні підстави", - сказав Макрон і додав, що треба мати впевненість, що будуть "виконуватися обіцянки".