Йдеться про справу за конституційним поданням 49 народних депутатів / фото УНІАН

Завтра Конституційний суд України почне розгляд справи, яку намагався заблокувати колишній голова КСУ Станіслав Шевчук.

Читайте такожЗвільнений голова КСУ Шевчук назвав дії суддів антиконституційним переворотом і захопленням держвлади

Про це свідчить проект порядку денного КСУ, розміщений на його офіційному сайті. Йдеться про справу за конституційним поданням 49 народних депутатів щодо конституційності постанови Верховної Ради про звернення до РНБО щодо санкцій проти телеканалів NewsOne і «112 Україна».

Відео дня

Як повідомило кореспонденту УНІАН джерело в КСУ, розглядатиметься саме та справа, яку на початку року намагався заблокувати колишній очільник суду Шевчук.

Джерело зазначило, що маніпуляції з розглядом цієї справи Шевчуком були предметом дослідження постійної комісії з питань регламенту та етики КСУ, яка 17 квітня дійшла висновку про «наявність підстав для його звільнення з посади судді КСУ у зв’язку з вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим та систематичним нехтуванням своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді КС та виявило його невідповідність займаній посаді».

Зокрема, у пункті 4 цього висновку зазначено: «15 лютого 2019 року суддям КСУ було роздано сформований головою Шевчуком порядок денний засідання Суду на 19 лютого . У цей же день на офіційному веб-сайті відомства було оприлюднено повідомлення про цей порядок денний. До порядку денного засідання Великої палати було включено питання щодо постанови ВРУ про санкції».

Зазначається, що 18 лютого суддям було роздано на заміну новий порядок денний засідання Великої палати на 19 лютого, у якому питання про розгляд вказаної справи вже було відсутнє. Зранку ж 19 лютого суддям було роздано на заміну порядок денний, до якого питання про розгляд вказаної справи було включено знову.

Окрім того, співрозмовник УНІАН наголосив, що за інформацією заступника голови КСУ Олексадра Тупицького , який 18–21 лютого 2019 року виконував обов’язки голови Суду у зв’язку з перебуванням Шевчука за кордоном, виключення з порядку денного засідання на 19 лютого питання про розгляд «санкційної» справи відбулося за усною вказівкою Шевчука.

«Виходячи з того, що справа була належним чином підготовлена до розгляду, а її зняття з розгляду було безпідставним, виконуючий обов’язки голови Суду Тупицький вранці 19 лютого дав доручення включити питання про її розгляд до проекту порядку денного засідання Великої палати КСУ», - сказало джерело.

Тоді ж, за його даними, суддя-доповідач у справі Михайло Гультай повідомив суддям, що приблизно о 9-й годині ранку йому із-за кордону зателефонував Шевчук і «дав настанову – не розглядати цю справу». Крім того, він попросив його передати це також заступнику голови Суду Тупицькому

«Таким чином, Шевчук здійснив неправомірне втручання у діяльність судді-доповідача з тим, щоб перешкодити виконанню ним своїх обов’язків – доповісти на запланованому засіданні Суду матеріали справи та виконати інші процесуальні дії щодо розгляду справи та постановлення у ній рішення», - наголосив співрозмовник агентства.

Як повідомляв УНІАН, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухваллила постанову про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (№ 9157), яка стосується звернення до Ради національної безпеки і оборони про запровадження санкцій до семи юридичних осіб, які вказані у структурі власності телеканалів «112» та NewsОne.

Постановою пропонуються такі обмежувальні заходи: блокування активів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань, анулювання ліцензій на здійснення діяльності, заборона користуватися радіочастотним ресурсом України, обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування, повна або часткова заборона дій з акціями компаній, заборона надання ліцензій Національного банку на інвестиції в іноземну державу, заборона розміщувати валютні цінності на рахунках і вкладах на території іноземної держави та ін.