Ілюстрація / REUTERS

Прем'єр-міністр Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії Тереза Мей вважає, що членство Росії в Раді Європи є одним з небагатьох способів карати її за порушення прав людини.

Читайте такожНазвано країни, які виступають за повернення Росії до ПАРЄ

Про це Мей заявила під час виступу у Палаті громад, відеофрагмент якого розміщений посольством України у Британії у мікроблозі Twitter.

Відео дня

Вона наголосила:

"Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо незаконну анексію Криму Росією", - наголосила вона..

При цьому британський прем'єр заявила, що у Раді Європи спостерігаються розбіжності щодо позиції Росії в організації.

"Вони не сплачують свої внески в Раду Європи, але причина питання полягає у тому, що їхнє членство в цій організації є одним з небагатьох способів для міжнародної спільноти притягнути Росію до відповідальності за її порушення прав людини", - зазначила Мей.

Українські дипломати зауважили, що повернення Росії в ПАРЄ, на жаль, не допоможе звичайним російським громадянам, оскільки президент Росії Володимир Путін не поважає верховенство права.

"Росія повинна поважати європейські цінності і міжнародне право до того, як їм дозволять повернутися в ПАРЄ, а не навпаки", - заявили українські дипломати.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї у зв'язку з анексією Криму. Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

17 травня 2019 року міністри закордонних справ більш як 30 держав (із 47 країн - членів Ради Європи) виступили за рівну участь всіх країн-членів у статутних органах організації, що може привести до зняття санкцій з Росії.

3 червня Регламентний комітет ПАРЄ ухвалив проект резолюції, що передбачає ускладнення процедури введення санкцій проти національних делегацій в Асамблеї. Цей проект резолюції остаточно 24 червня має затвердити безпосередньо ПАРЄ.

На думку голови делегації Верховної Ради у ПАРЄ Володимира Ар'єва, літня сесія, яка починається у Страсбурзі, може стати вирішальною в питанні повернення російської делегації.