Зеленський хоче перенести Офіс президента до Українського дому / фото УНІАН

Віце-президент Київської організації Національної спілки архітекторів України, архітектор-практик Георгій Духовичний вважає план перенесення Офісу президента України в приміщення Українського дому, що розташований на вул. Хрещатик, 2, нереалістичним.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на прес-конференції.

«Український дім - одна з двох музейних споруд за останні 99 років. Він витримає випробування будь-яким музеєм, але перенесення будь-якого офісу - це нонсенс. Якби ідея, внесена у вуха президента, була обговорена з професіоналами... А так це перетворили на шоу. Жодна теза про реконструкцію не витримує серйозної експертизи», - сказав експерт.

Відео дня

Читайте такожПрезидент провів брифінг на Банковій: відео

Також Духовичний наголосив на неможливості швидко зробити пішохідну зону на Європейській площі, що розташована поруч з Українським домом.

«Сьогодні зв'язок верхнього міста з центром дуже обмежений. Сьогодні вулицю Грушевського і нижнє місто зв’язує лише Володимирський узвіз. Тому будь-які фантазії про те, що швидко можна зробити пішохідну зону на Європейській площі, - це повний блеф. Також не варто забувати, що під Європейською площею розташована насосна станція. Тому може зупинитися вся каналізація», - зазначив він.

Крім того, Духовичний повідомив, що парковку під Українським домом зробити не можна у зв'язку з особливостями спуску Володимирської гірки.

«Якщо ви думаєте, що музей піднято випадково, то це не так. Одним із основних питань було утримання спуску конструкціями музею. Жодних додаткових знижень не може бути», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський перейменував Адміністрацію президента на Офіс глави держави і заявив про намір перенести його в приміщення Українського дому (вул. Хрещатик, 2) протягом року.

Президент виступає за те, щоб після переїзду Офісу президента в адміністративній будівлі на Банковій розмістився історичний музей.

За словами архітектора Івана Юнакова, новий президентський офіс займатиме три поверхи Українського дому, в приміщенні будуть встановлені системи енергозбереження. Перед будівлею планується зробити фонтанний комплекс. Також планується окреме приміщення, «щось типу коворкінгу», куди будуть приходити громадяни з ініціативами. «Це буде спілкування з будь-якими фахівцями, робочими групами», - додав архітектор.