МЗС України / REUTERS

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує нову спробу російської влади поширити спрощений порядок прийняття до громадянства РФ на українських громадян - мешканців Донецької і Луганської областей України.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві МЗС України у зв’язку з черговим провокативним рішенням РФ щодо незаконної паспортизації громадян України, які живуть в Донецькій і Луганській областях.

В МЗС наголошують, що дії російської сторони є неприхованим втручанням у внутрішні справи України як незалежної і суверенної держави, серйозною загрозою безпеці на всьому європейському континенті.

Відео дня

«Симптоматично, що цю провокацію зроблено у відповідь на ініціативи української сторони з деескалації ситуації. Незважаючи на численні заяви про прагнення якнайшвидшого встановлення миру, Кремль своїми діями демонструє відвертий намір продовжувати гібридну війну проти України», - підкреслюється у заяві.

В українському зовнішньополітичному відомстві наголосили, що кремлівські укази щодо «паспортизації» не визнаватимуться українською стороною.

МЗС України категорично вимагає від російської сторони невідкладно скасувати усі агресивні рішення щодо України та усунути їхні негативні наслідки.

Також у документі повідомляється, що на фоні зазначених дій Кремля МЗС вже підготувало на розгляд РНБО України перелік заходів для захисту національної безпеки, законних прав та інтересів громадян України відповідно до міжнародного права та законодавства України.

Читайте такожУ Зеленського мають намір вийти на переговори з Путіним

МЗС України вимагає від Росії «припинити торпедувати мирні зусилля в «нормандському форматі» і у Мінському процесі, натомість розпочати виконувати взяті на себе зобов’язання».

Також в українському зовнішньополітичному відомстві очікують від міжнародних партнерів невизнання цих російських документів та будь-яких правочинів, посилення індивідуальних та секторальних санкцій як єдиного міжнародного інструменту примусу Кремля до миру.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

29 і 30 квітня в Ростовській області відкрилися два центри видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської і Донецької областей.

1 травня Путін підписав указ, яким спростив порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку, зокрема, отримали громадяни України, які не мають громадянства (підданства) іншої держави, а також особи без громадянства, які народилися і постійно проживали на території Криму і виїхали за межі півострова до 18 березня 2014 року, а також їхні діти, чоловіки (дружини) і батьки.

8 травня Кабмін України ухвалив рішення про визнання незаконними російських паспортів, які видаватимуть жителям окупованих українських територій.

17 липня президент РФ спростив процедуру набуття російського громадянства для жителів всієї території Донецької і Луганської областей.