Петер Сійярто / REUTERS

Міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявляє, що не бачить проблеми у візитах угорських політиків на Закарпаття під час передвиборчої кампанії до Верховної Ради України.

Про це Сійярто сказав в інтерв'ю "Голосу Америки" у Вашингтоні на наступний день після свого візиту в Берегово Закарпатської області.

Читайте такожМЗС звинуватило спілку угорців у сепаратизмі через публікацію в газеті мапи Закарпаття у складі Угорщини

Відео дня

Зокрема, він заявив, що не розуміє негативної реакції української влади на угорську участь в українській передвиборчій кампанії на Закарпатті. "Відверто, я не розумію. Я не розумію такої реакції української політичної еліти", - наголосив Сійярто.

"Знаєте, якщо будь-який лідер сусідньої країни приїде в Угорщину, щоб зустрітись із своєю меншиною на нашій території, ми будемо раді. Жодних нарікань", - заявив глава угорського МЗС.

Він наголосив, що не бачить проблеми у тому, щоб візити угорських політиків на Закарпаття відбувалися під час передвиборчої кампанії в Україні. "Українська політична еліта не може заперечувати того, що на території України живе 150 тисяч угорців. Вони віддані громадяни України. Але вони — угорці. Це реальність, і заперечувати її не дуже добре. Як ви знаєте, існують міжнародні норми, де написано, що має бути вільний доступ для контакту з меншинами на території інших країн. ОБСЄ, Рада Європи, навіть ООН мають декларації, що забезпечують вільний доступ у таких відносинах. На мій погляд, українській владі не слід було так реагувати. Не думаю, що заохочення угорців [на Закарпатті] взяти участь у виборах суперечить інтересам самої України", - наголосив Сійярто.

При цьому він заявляє, що його запросив відвідати Закарпаття народний депутат України. "Мене запросив член вашого парламенту, і ви маєте це поважати. Незважаючи на те, що він угорець — він є депутатом, і він мене запросив. Чому б я мав не приїхати? Україна ж хоче зближення з ЄС, правильно? Гляньте на передвиборчі кампанії в ЄС. Гляньте, скільки країн запрошують іноземних політиків приїхати. Навіть в Угорщині на наших мітингах ми маємо іноземних гостей з Європейської народної партії. Соціалісти мають гостей зі своєї політичної групи. Нещодавно прем’єр-міністр Румунії теж приїхав і взяв участь у мітингу соціалістичної партії. Ми не маємо з цим проблем, чому б ми їх мали?" - заявив Сійярто.

При цьому він сказав, що в Київ перед останньою поїздкою на Закарпаття МЗС України його не запрошувало.

Як повідомляв УНІАН, у Міністерстві закордонних справ України заявляли, що вважають участь угорських посадовців в агітаційних заходах перед позачерговими виборами до Верховної Ради втручанням у внутрішні справи України.

Також МЗС України проситиме українські компетентні органи надати правову оцінку участі угорських посадовців у передвиборчій агітації.

Пізніше стало відомо, що Товариство угорської культури Закарпаття" у газеті "Карпаталія" зобразило приналежність Угорщині частини території України.

СБУ відкрило провадження через появу в газеті зображення частини Закарпаття у складі Угорщини.