У 2016 році детективи НАБУ викрили суддю Чауса під час отримання хабаря в сумі $150 тисяч / фото УНІАН

Слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань зареєстрували кримінальне провадження щодо організації можливого незаконного вивезення групою осіб судді Миколи Чауса через державний кордон України до Молдови.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Державного бюро розслідувань.

Зазначається, що ДБР відкрило кримінальне провадження за поширеною в ЗМІ інформацією, що до організації незаконного вивезення судді може бути причетне колишнє керівництво держави.

Відео дня

У ДБР додали, що зараз відбувається досудове розслідування, зокрема перевірка оприлюднених фактів.

Читайте такожЗеленський і прем’єр Молдови обговорили екстрадицію судді-"баночника" Чауса

Провадження відкрито за статтями про незаконне переправлення осіб через державний кордон України у спосіб, небезпечний для життя чи здоров'я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища (ч.2 ст.332 Кримінального кодексу України); та про зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, 18 липня видання "Страна.ua" оприлюднило інтерв'ю з "високопоставленим поліцейським, близьким до екс-президента" Антоном Шевцовим, який був звинувачений у держзраді та намагався виїхати до Росії.

Він розповів виданню, що особиста охорона екс-президента Петра Порошенка нібито таємно вивезла суддю Чауса до аеропорту, де він без проходження контролю пересів на літак та полетів до Молдови.

Як повідомляв УНІАН, 9 серпня 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса під час отримання хабаря у сумі 150 тис. дол. (понад 3,7 млн грн) за ухвалення вироку в інтересах підсудних. Він тримав гроші у скляній банці.

6 вересня 2016 року Верховна Рада дала згоду на затримання судді та притягнення його до кримінальної відповідальності. Однак Чаус, скориставшись суддівським правовим імунітетом, залишив територію України. Його було оголошено у розшук. Пізніше Чауса було затримано за екстрадиційним запитом України у Молдові.

6 жовтня 2016 року Комісія з проблем громадян і надання політичного притулку при президенті Молдови відхилила запит Чауса про надання йому політичного притулку.

28 листопада 2017 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення Чауса з посади судді Дніпровського райсуду Києва.