Гройсман розповів, що конфліктував з Порошенком через утиски бізнесу / фото УНІАН

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що 2016 року він очолив уряд не як людина Петра Порошенка, а як компромісна фігура, і розповів, що всі три роки мав конфлікти з екс-президентом.

Про це Гройсман розповів в ефірі "Радіо НВ", відповідаючи на питання, чи не боїться він повторити долю Арсенія Яценюка і його партії "Народний фронт".

"Що сталося з "Народним фронтом"? "Народний фронт" 2014 року взяв на себе відповідальність, і Яценюк став прем'єром в дуже складні часи. Він узяв на себе відповідальність і ситуацію утримав у 2014-2015 роках. Хто його топив? Топив чинний тоді президент Петро Порошенко. Чому? На мій погляд, як молодого конкурента на наступних президентських виборах", - заявив Гройсман.

Відео дня

За його словами, Яценюка після відставки 2016 року мали замінити чи міністр закордонних справ Павло Клімкін, чи міністр фінансів Наталія Яресько. Однак жодна кандидатура не знайшла підтримки у Верховній Раді.

"Я виявився третім варіантом, компромісним, тому що я був спікером парламенту, мав нормальні відносини з депутатами, і вони мене охоче підтримали. Я став не тому, що мене хтось проштовхнув, а тому, що вже була безвихідна ситуація" , - розповів Гройсман.

Він стверджує, що напруження у відносинах між ним і Порошенком виникло ще 2015 року через місцеві вибори у Вінниці. "У 15-му році, коли були місцеві вибори, у Вінниці йшли дві партії: партія Порошенко і партія Гройсмана. Ми перемогли на цих виборах, і Петро Олексійович ображався дуже довго. Але наші команди навіть не сумісні були тільки тому, що в нас різні принципи і різні підходи. І так було завжди", - заявив Гройсман.

Читайте такожКабмін розгляне звільнення Кличка на найближчому засіданні - Гройсман

"У певний період ми працювали разом, і це правда. Я можу сказати, що йому є за що подякувати. У 2014 році він узяв на себе відповідальність. У низці рішень, які потрібно було прийняти в парламенті, він давав чіткий сигнал своїй фракції голосувати і підтримувати. Але я не можу подякувати за багато речей", - сказав він.

Гройсман стверджує, що Порошенко, зокрема, постійно перешкоджав у проведенні реформ.

"Будь-яка зміна, будь-яка реформа - домовитися з ним, щоб він дав сигнал команді голосувати, витрачалися місяці. От велика приватизація. Я вносив норму про англійське право - він був категорично проти, говорив: ні, це неправильно, у нас є українська система правосуддя", - розповів Гройсман.

"У нас був досить серйозний конфлікт щодо роботи з бізнесом. Я як прем'єр-міністр усе робив для того, щоб дерегуляцію робити, я постійно захищав бізнес, а всі його пси постійно на нього нападали. Я не міг із цим погодитися", - додав він.

Нагадаємо, що в січні 2019 року Гройсман підтримав висунення Порошенка на другий термін.

16 червня Гройсман заявив, що йому не вдалося багато чого зробити через опір системи, що була «абсолютно ворожою».