Реджеп Таїп Ердоган і Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський обговорив з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом питання звільнення українських військових моряків, взятих в полон російськими силовиками, та інших незаконно утримуваних в РФ громадян України.

Про це він повідомив під час спільної з Ердоганом прес-конференції в Анкарі. Захід транслювався на сторінці Офісу президента України у Facebook.

«З приводу судноплавства і з приводу проблем в Чорному морі – ми приділили цьому питанню дуже багато часу. Це дуже важливо для наших обох чорноморських держав – забезпечити безпеку судноплавства», - заявив він.

Відео дня

«Обговорюючи це, ми дійшли до питання наших моряків. Повернення наших моряків, повернення наших політичних в’язнів, наших військових в’язнів, повернення всіх хлопців, українців, які були в Криму, на війні взяті в полон – це частина питання припинення війни. Це дуже важлива частина, щоб ми з вами не забували про неї кожного дня, в кожній країні світу. Ми повинні розуміти, що один одному ми повинні допомагати, не знімаючи санкції, не заспокоюватись з цього питання», - заявив глава держави.

Читайте такожЗеленський і Ердоган обговорили загрози мілітаризації Криму і ситуацію в Чорноморському регіоні

«Кожного дня, просинаючись, кожен з нас повинен думати, а що ти саме можеш зробити для того, щоб припинити війну, думати про людей. Хтось віддає на фронті своє життя, хтось допомагає волонтерством, хтось віддає просто гроші», - додав президент.

Крім того, в Анкарі на початку спілкування з представниками ЗМІ Зеленський запропонував ушанувати пам’ять чотирьох українських військових, які загинули 6 серпня на Донбасі внаслідок обстрілу з боку проросійських бойовиків.

«Я думаю, що ви всі будете не проти. Вчора четверо наших хлопців, молодих людей – всі молодші за мене, не повернулися живими… Вони загинули. Я думаю, було б справедливо, щоб ми зараз ушанували хвилиною мовчання наших загиблих», – сказав глава держави.

Він нагадав, що у зв’язку з цими подіями сьогодні багато часу було приділено перемовинам щодо війни на Донбасі та реалізації Мінських домовленостей.

Присутні в залі представники делегацій двох країн і журналісти відгукнулися на пропозицію Зеленського та вшанували пам’ять українських військових хвилиною мовчання.

«Дякую вам. Я думаю, що це дуже важливо, щоб усі розуміли, що весь світ – і Туреччина, і кожна інша країна – пам’ятає про наших бійців. Це дуже важливо для їхніх батьків, для їхніх дітей», – сказав він.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна разом з міжнародними партнерами робитиме все можливе та неможливе для настання миру на Донбасі.