Гримчака затримали ввечері 14 серпня / фото УНІАН

На заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрія Гримчака слідство вийшло випадково, під час розслідування справи про замах на народного депутата Тетяну Чорновол 25 грудня 2013 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив керівник Управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк.

За словами Горбатюка, слідчі, розслідуючи замах на Чорновол, натрапили на інформацію щодо іншого злочину, у якому фігурує Гримчак.

Відео дня

“Ми розслідували побиття Чорновол, перевіряли особу на причетність до цього злочину. Ця особа безпосередньо підозрюється у причетності до побиття Чорновол, і під час її документування отримали інформацію, що вчиняється новий злочин, і виявилося, що до нього причетний Гримчак. Тобто, це новий злочин, який не пов’язаний з побиттям Чорновол, але він виявлений під час розслідування злочину проти неї”, - пояснив Горбатюк.

У свою чергу прокурор Управління спецрозслідувань ГПУ Олексій Донський додав, що у практиці розслідувань злочинів часів Майдану це не унікальний випадок, і вже були схожі випадки.

За його словами, “існує справа, де вже є вирок. Вона стосується одного із “тітушок”, відносно якого здійснювалися негласні слідчо-розшукові дії, і з’ясувалося, що ця особа в 2017 році торгувала наркотиками. І хоча це не пов’язано з Майданом, ми зафіксували цей злочин, і особа в подальшому була засуджена не лише за майданівський злочин, але і за торгівлю наркотиками”.

Як додав Горбатюк, за схожою схемою було покарано прикордонника і родичів одного з “беркутівців”, які допомогли цьому “беркутівцю” втекти до Білорусі.

Окрім того, Донський пояснив, чому санкцію на слідчі дії стосовно Гримчака надав суд у Чернігові. Він заявив, що звернулися до суду в Чернігові, оскільки був ризик витоку інформації з київських судів, а також з Генеральної прокуратури. “Були випадки, коли ми беремо санкцію на негласні слідчо-розшукові дії, а потім з’ясовуємо, що обвинувачений дізнавався про це. То зрозуміло, що таке розслідування є неефективним. Саме тому було змінено орган досудового розслідування і, відповідно, й суд, який надає санкцію на негласні слідчо-розшукові дії”, - сказав Донський.

Читайте такожЗМІ повідомили, з якою справою може бути пов'язане затримання Гримчака

Як повідомляв УНІАН, 14 серпня правоохоронці затримали Гримчака і його помічника під час одержання хабара.

"Затримані вимагали хабар на суму 1,1 млн доларів США від підприємця за нібито сприяння у прийнятті рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави. Під час одержання частини коштів у розмірі 480 тис. дол. вони були затримані "на гарячому", - повідомили в СБУ.

Журналіст Юрій Бутусов написав у Facebook, що арешт Гримчака санкціонував генеральний прокурор Юрій Луценко. "Згідно з матеріалами справи, повідомляють джерела, Гримчак використовував свої зв'язки з керівництвом іншого міністерства - Управління охорони культурної спадщини та заповідників Міністерства культури. Це управління, яке очолює Олександр Єпіфанов, давно відоме торгівлею дозволами на будівництво в історично цінних місцях, насамперед у Києві. Якщо такого дозволу немає - будівництво незаконне. Начебто один підпис, а як же дорого він коштує. Гримчак виступив посередником у вирішенні корупційного питання", - зазначив Бутусов.

Сьогодні, 15 серпня, у МінТОТ заявили, що затримання Гримчака не стосується діяльності цього міністерства.

У Мінкульті наголосили на непричетні своїх посадових осіб до "справи Гримчака". Будь-які звинувачення чи підозри щодо зловживань з питань містобудівних перетворень працівниками Мінкультури у відомстві називають "безпідставними, надуманими та такими, що не базуються на жодній з норм права".