За ухвалення законопроекту проголосували 283 народних депутатів / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні президентський проект закону про внесення змін до закону «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції (№ 1010).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 283 народних депутатів із 401 зареєстрованого в сесійній залі.

Читайте такожЗаконопроект щодо викривачів корупції містить низку прогресивних новел для реального захисту і мотивації – експертЗаконопроектом пропонується, зокрема внести зміни до закону "Про запобігання корупції" стосовно визначення правового статусу викривачів корупції, їхніх прав та гарантій захисту; забезпечення умов для розкриття інформації про корупцію; унормування порядку розкриття викривачем корупції інформації; звільнення від юридичної відповідальності викривачів корупції за розкриття інформації про корупційне або пов'язане з корупцією правопорушення; забезпечення державного захисту викривачів корупції, зокрема, захисту їхніх трудових прав.

Відео дня

Згідно із законопроектом, викривач — це фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є правдивою, повідомила про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень закону «Про запобігання корупції» іншою особою.

Повідомлення про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень може бути здійснене працівником відповідного органу без зазначення авторства (анонімно).

Держава сприяє та заохочує викривачів повідомляти про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього закону усно та письмово, у тому числі через спеціальні телефонні лінії, офіційні веб-сайти, засоби електронного зв'язку, засоби масової інформації, журналістів, громадські об'єднання, професійні спілки тощо.

Читайте такожУкраїна має унікальний шанс запустити найдієвіший інструмент у боротьбі з корупцієюУ Кримінальному процесуальному кодексі пропонується встановити, що за повідомлення про корупційний злочин, активне сприяння його розкриттю, якщо грошовий розмір предмета злочину або завдані державі збитки від такого злочину в 5 тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину, викривачу виплачується винагорода у межах 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або від завданого державі збитку, але не більше 3 тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення злочину.

Як сказано в пояснювальній записці, реалізація закону у разі його прийняття потребуватиме видатків з державного бюджету, спрямованих на фінансування заходів щодо забезпечення дотримання прав та гарантій безпеки викривачів та виплату компенсацій викривачам.

Джерелами надходження пропонується визначити кошти, що надходять від відшкодування збитків державі, від сплати санкцій (штрафів, тощо), що застосовуються за рішеннями (вироками) судів, прийнятими за результатами розгляду судових справ, предметом розгляду в яких є вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, у яких показання викривача (викривачів) містять важливу інформацію для притягнення винної особи до відповідальності.

Як повідомляв УНІАН, 11 вересня Комітет ВР з питань антикорупційної політики рекомендував парламенту в першому читанні ухвалити цей законопроект.