Дональд Трамп / REUTERS

У США розгорівся скандал через донос американського розвідника стосовно розмови президента Дональда Трампа та іноземного лідера.

У ній, за словами розвідника, Трамп дав певну "тривожну обіцянку", про яку він вирішив одразу повідомити інспектора розвідки, пише ТСН з посиланням на The Washington Post.

Видання повідомило, що впродовж минулого місяця Дональд Трамп мав розмову з одним зі світових лідерів, яка прямо стосувалася України.

Відео дня

Посилаючись на два анонімні джерела, газета твердить: упродовж липня в телефонній розмові з одним зі світових лідерів Дональд Трамп щось пообіцяв. І саме ця обіцянка настільки обурила співробітника спецслужби, який отримав доступ до змісту розмови президента, що той вирішив узяти на себе відповідальність, яка цілком імовірно коштуватиме йому кар’єри: написати донос на президента Сполучених Штатів.

Читайте такожЗеленський вперше зустрінеться з Трампом у Нью-Йорку 23-26 вересня під час 74-ї сесії Генасамблеї ООН

Почитавши донос, генеральний інспектор американської розвідки Майкл Аткінсон погодився: ситуація кричуща, безпрецедентна.

"У нас немає тексту доносу. Ми не знаємо, чи точні повідомлення преси, що стосуються змісту цього доносу. Але я знаю одне: якщо співробітник розвідки дотримуючись закону, написав скаргу, а особа, на яку написали скаргу здатна перешкодити її потраплянню в Конгрес - то вся система зламалася", - повідомив голова комітету Конгресу з розвідки Адам Шифф.

У перешкоджанні конгресмени звинувачують Департамент юстиції і новопризначеного президентом США голову розвідки. І обіцяють, якщо текст доносу блокуватимуть і надалі - домагатися його оприлюднення - принаймні за зачиненими дверима, для уповноважених конгресменів - через суд.

Сам Трамп спростовує абсолютно всі звинувачення. Президент США назвав це "фейковими новинами". На його думку, дивно, що стільки людей чули або були ознайомлені з розмовою і нічого не сказали про це. "Знаєте, чому вони не зробили це? Тому що не було нічого неправильного, вона (розмова - ред.) була пречудова", - вважає він.

Також Трамп зазначив, що не знає, про яку саме розмову йдеться. Він також ухилився і щодо відповіді, чи стосувався донос його розмови із президентом України Володимиром Зеленським.

Інформацію про розмову із Зеленським не змогла підтвердити і голова Палати представників США Ненсі Пелосі. "Я зроблю заяву пізніше. Я навіть не можу підтвердити, що це стосувалось України", - зазначила вона.

Читайте такожПосли США назвали "коміка Зеленського" більш серйозним президентом, ніж Трамп - журналіст

Наразі у США обговорюють дві основні версії щодо того, кому і що міг обіцяти Трамп. Перша - розмова була з Володимиром Путіним. І йшлося про здачу ключових інтересів України. Друга - розмова була з президентом України Володимиром Зеленським. І тому навпаки обіцяли щось хороше, якщо він своєю чергою сприятиме відкриттю розслідувань, які можуть допомогти передвиборній кампанії Трампа.

Зокрема, це стосується розслідування проти компанії Burisma, одним із керівників якої є син головного конкурента Трампа на президентських виборах Джо Байдена.