Україна пропонує схему покращення двосторонніх відносин  / фото news.church.ua

Україна пропонує Угорщині застосувати досвід врегулювання угорсько-словацьких транскордонних проблем для покращення двосторонніх відносин між країнами.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заступник директора другого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України Анатолій Соловей сказав під час міжнародної дискусії "Україна-Угорщина: на шляху до порозуміння".

Читайте такожКурс України на вступ до НАТО є незмінним, але тактику треба змінити – Кулеба

Відео дня

"Ми пропонуємо нашим угорським друзям застосувати ту модель, яка вже мала місце і яка виявилася успішною. Я маю на увазі досвід урегулювання угорсько-словацької, дуже подібної, проблеми", - заявив Соловей.

Він зазначив, що "у 2010 році Угорщина здійснила певні зміни у своєму законодавстві щодо громадянства, а у відповідь на це Словаччина ввела систему штрафів і далі почалися відповідні ускладнення".

"Але цей період завершився після того, як обидва прем'єри - угорський і словацький - провели конструктивну зустріч, домовилися перевести комунікацію у інше русло і зосередитися на вирішенні конкретних практичних питань економічного характеру і розвитку транскордонних регіонів, і гострота проблеми після цього була знята", - додав Соловей.

"Я так сподіваюся, що угорські партнери прислухаються до нашої думки і підуть нам назустріч", - заявив дипломат.

"Позиція України є дуже проста і зрозуміла: знання української мови - це ключова передумова реалізації конституційних прав наших громадян", - підкреслив він.