Україна офіційно відмовилась їхати на осінню сесію ПАРЄ / фото Council of Europe, Candice Imbert

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявляє, що відмова української делегації їхати на осінню сесію Парламентської асамблеї Ради Європи не означає, що українські депутати вже ніколи не братимуть участі в роботі асамблеї.

Як передає кореспондент УНІАН, про це віце-прем'єр сказав журналістам.

Читайте такожГончаренко заявив, що на сесію ПАРЄ поїдуть представники "старої делегації"

Відео дня

"Парламент ухвалив своє рішення. Рішення полягає у тому, щоб не подавати свої повноваження на затвердження саме під час осінньої сесії, але це безумовно не означає, що вони не будуть подані взагалі ніколи", - зазначив Кулеба.

Він додав, що народні депутати нового скликання демонструють важливість відстоювання стратегічних і національних інтересів України.

Коментуючи заяву депутата від партії "Опозиційний блок - За життя" Юлії Льовочкіної взяти участь в осінній сесії ПАРЄ, Кулеба зазначив, що вона може їхати у Страсбург як член делегації Верховної Ради VIII скликання.

"Справа в тому, що пані Льовочкіна входила і до колишньої делегації, і входить до нової делегації. Відповідно до правил і процедур ПАРЄ, до тих пір, поки асамблея не затвердить повноваження нової делегації, повноваження старої делегації залишаються чинними. Пані Льовочкіна юридично і формально їде туди в статусі члена колишньої делегації", - сказав Кулеба.

"Станом на зараз усі члени колишньої делегації, які є членами парламенту, можуть представляти позицію самих себе по суті або політичних сил, які вони представляють, але не позицію нової делегації", - додав він.

При цьому віце-прем'єр припустив, що Льовочкіна представлятиме інтереси виключно своєї політичної сили.

Осіння сесія ПАРЄ проходитиме у Страсбурзі з 30 вересня по 4 жовтня.

Довідка УНІАН. У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії багато з членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, якою скасувала чинний механізм введення санкцій проти делегацій.

26 червня в Асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ без введення будь-яких санкцій.

На знак протесту проти такого рішення делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України в ПАРЄ достроково залишили літню сесію.

1 липня Комітет Верховної Ради (VIII скликання) у закордонних справах підтримав рішення про призупинення участі української делегації в роботі ПАРЄ до виконання російською делегацією низки умов, зокрема, що стосуються заручників і припинення переслідування кримських татар.

23 вересня голова делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Єлизавета Ясько заявила, що делегація України офіційно відмовилася від участі в осінній сесії асамблеї на знак протесту проти повернення делегації РФ до сесійної зали ПАРЄ без виконання вимог резолюцій асамблеї, схвалених у відповідь на російську агресію проти України.