sgfg

Серед людей, які прийшли на мітинг - депутати сільських рад, фермери, представники громадськості. У руках мітингувальників прапори з написами «За відродження села» і «Землю - громадам. За 1159», такою вимогою вони називають ухвалення законопроекту № 1159 «Про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами».

Самі мітингувальники кажуть, що вийшли на акцію протесту під парламент з-за того, що Верховна Рада вже 5 разів відкладала його голосування.

«Сьогодні у місцевих рад відсутня інформація навіть про обіг земель і тих осіб, які користуються землею. Цим всім розпоряджається Держземагентство. Для того, щоб, наприклад, одержати земельну ділянку в користування, людина змушена йти мінімум до обласного центру, а іноді і до Києва, замість того, щоб вирішити це питання на місцевому рівні. Без дозволу з Києва ми у себе в селі не можемо виділити землі, наприклад, під кладовища! Тому ми хочемо, щоб Верховна Рада проголосувала за законопроект 1159, який дозволяє місцевим громадам самостійно розпоряджатися землею», - пояснив один з організаторів мітингу Іван Писаренко, голова Асоціації фермерів Решетилівського району Полтавської області.

Відео дня

Законопроектом 1159 пропонується віднести до комунальної власності територіальних громад (сіл, селищ, міст) всі землі, розташовані за межами населених пунктів в межах територій відповідних сільських, селищних, міських рад. Крім цього, передбачається передати від районних державних адміністрацій в сільські, селищні, міські ради повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності.

Тим часом, у сесійній залі депутати групи «Відродження» заблокували трибуну з вимогою ухвалити законопроект № 1159.

Голова фракції «Блок Петра Порошенко» У Верховній Раді Юрій Луценко заявив про те, що фракція підтримує ідею законопроекту № 1159 і запропонував проголосувати його разом із законами про децентралізацію.

На вимогу двох фракцій в роботі парламенту оголосили перерву.

Як пояснив ініціатор законопроекту 1159, народний депутат групи «Відродження» Олег Кулініч, розгляд документа відкладають вже в п'ятий раз.

«Проти прийняття законопроекту активно виступає Держземагентство. Це і не дивно, так як чиновникам таке положення справ вигідно. Мало не щотижня ми чуємо про нові земельні скандали, в яких вони попадаються на хабарах в десятки тисяч доларів. Ми обов'язково доб'ємося прийняття цього законопроекту і повернемо місцевим громадам права розпоряджатися землею. Якщо до нас не дослухаються, ми будемо блокувати трибуну до тих пір, поки законопроект не буде проголосований», - сказав співавтор законопроекту, народний депутат групи «Відродження» Олег Кулунич.

Він також додав, що співавторами законопроекту на сьогодні є понад 20 народних депутатів від усіх фракцій.