Яременко заявляє, що парламент може розпочати роботу над новим законом про особливий порядок самоврядування на Донбасі / фото УНІАН

Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко заявляє, що парламент може розпочати роботу над новим законом про особливий порядок самоврядування на Донбасі після саміту лідерів "нормандської четвірки" (України, Франції, Німеччини і Росії).

Про це Яременко сказав в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1".

Читайте такожЗеленський звернувся до українців: Київ не підписував жодних угод з "ЛДНР" (відео)

Відео дня

Він заявив, що питання нової редакції закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» на засіданні фракції "Слуга народу" не обговорювалося.

"Я не можу відповідати за фракцію, оскільки питання про цей законопроект ще на фракції не обговорювалося, його немає. І його не може бути, тому що президент ще не провів переговори. І пояснювати росіянам, що ми обов'язково приймемо цей закон, чим би не закінчилися переговори, я не буду", - заявив Яременко.

Також він підкреслив, що без результатів переговорів лідерів країн "нормандського формату" робота над відповідним законодавчим актом не буде проводитися.

"От не буде результату переговорів, ми просто не почнемо роботу над цим законом", - наголосив Яременко.

При цьому він висловив особисту позицію, що ніколи не проголосує за закон, який "дозволить проводити вибори без досягнення безпекових критеріїв".

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську відповіла на лист спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, що погоджує так звану "формулу Штайнмаєра".

"Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст "формули Штайнмаєра", - сказав президент і додав, що ця формула має бути імплементована в новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Чинний закон про особливий порядок самоврядування Донбасу діє до 31 грудня 2019 року.

За словами Зеленського, новий закон Верховна Рада розроблятиме в тісній співпраці та при публічному обговоренні із суспільством і в ньому не буде перейдено жодної "червоної лінії".

"Саме тому немає і не буде ніколи ніякої капітуляції. Ніякої", - підкреслив Зеленський, наголосивши, що місцеві вибори не відбудуться, якщо на Донбасі залишаться війська.

Також Зеленський заявив, що питання виведення російських військових з окупованих районів Донбасу має обговорюватися у "нормандському форматі".