Наталія Поклонська та Реджеп Ердоган обмінялися рукостисканнями на форумі в Стамбулі / фото Наталія Поклонська/Facebook

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган випадково потиснув руки «депутатам» Держдуми РФ з анексованого Криму, бо Анкара не погоджувала списки гостей, які приїхали на форум у Стамбул, де відбулася зустріч.

Про це в ефірі програми «Нині вже» на hromadske повідомила речниця Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко.

За її словами, після цієї зустрічі МЗС одразу запросило посла Туреччини Ягмура Ахмета Гульдере.

Відео дня

«І сьогодні ми мали дуже відверту розмову про те, що це був за захід і яким чином сталося так, що ці сумнозвісні «депутати» потрапили до списку учасників цього форуму. Посол чітко зазначив, що йдеться про випадковий характер, це не цілеспрямована акція», — сказала Зеленко.

Вона зазначила, що Україна висловила занепокоєння через те, що турецька сторона не вжила дій, аби не допустити участі цих «депутатів» у форумі. Водночас посол уточнив, що МЗС Туреччини не долучалося до узгодження списків учасників форуму.

Зеленко також наголосила, що ця історія вкотре продемонструвала, що треба бути дуже обережними з повідомленнями російських ЗМІ, які у цій історії розповіли про нібито окрему зустріч «депутатів» з Ердоганом.

«Насправді йдеться про протокольний захід, як визначає протокол, глава держави привітав всіх учасників форуму, й в церемонії рукостискання взяли участь і ці двоє «депутатів», — пояснила речниця МЗС.

Читайте такожЧергова провокація Кремля: у Меджлісі прокоментували зустріч кримських «депутатів» з Ердоганом

На думку Зеленко, ця ситуація — «чергова провокативна спроба вбити клин між Україною та Туреччиною».

Вона додала, що і посол Туреччини, і МЗС цієї країни запевнило українську сторону, що Туреччина незмінно продовжує підтримувати Україну в захисті її територіальної цілісності та держаного суверенітету, також незмінною є позиція Туреччини щодо захисту кримськотатарської спільноти та невизнання спроби анексії Криму.

13 жовтня стало відомо про зустріч 11 жовтня президента Туреччина Реджепа Таїпа Ердогана з російською парламентською делегацією. До її складу увійшли два «депутати Держдуми» від анексованого Криму — Наталія Поклонська та Руслан Бальбек.

Зустріч відбулася на Конференції спікерів парламентів з протидії тероризму і зміцненню регіональної взаємодії, де також були делегації Афганістану, Китаю, Пакистану та Туреччини.

МЗС України направило Туреччині ноту протесту через зустріч президента Ердогана з «депутатами» з анексованого Криму.

У Меджлісі кримськотатарського народу назвали цей інцидент провокацією Кремля.