Нардепи хочуть створити ТСК щодо нападів на активістів / фото УНІАН

У Верховній Раді України зареєстровано проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуванням нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів упродовж 2017-2018 років (№2302).

Текст проекту постанови розміщено на сайті парламенту. Його автором є депутат від фракції «Голос» Соломія Бобровська.

Читайте такожУ Верховній Раді пропонують скасувати закон про люстрацію

Відео дня

У проекті постанови зазначається, що метою ТСК є перевірка відомостей та з’ясування стану розслідування щодо нападів на Гандзюк та інших громадських активістів.

Передбачається визначити основними завданнями ТСК, зокрема, встановлення, збір інформації та отримання пояснень від осіб та/або підприємств, установ, організацій, центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та їхніх посадових осіб, залучених до здійснення діяльності, яка пов’язана із колом питань, для розгляду яких утворено ТСК; ініціювання питання про притягнення винних осіб до відповідальності.

Проектом постанови передбачається обрати головою ТСК депутата від «Слуги народу» Ігоря Василіва, заступником голови – Соломію Бобровську (фракція «Голос»).

Також до складу ТСК передбачається обрати депутатів від «Слуги народу» Дмитра Гуріна, Олександра Качуру, Гео Лероса, Дмитра Наталуху, Єгора Чернєва, Святослава Юраша, Юлію Яцик; депутата від «Опозиційної платформи - За життя» Григорія Мамку, від «Батьківщини» - Івана Крулька, від «Європейської солідарності» - Вікторію Сюмар та від групи «За майбутнє» - Ларису Білозір.

Термін діяльності ТСК - один рік з дня її утворення. Звіт ТСК про виконану роботу передбачається заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради не пізніш як через 6 місяців з дня її утворення. Термін заслуховування кожного наступного звіту - не пізніше ніж 6 місяців з дня, коли був заслуханий попередній звіт.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього у Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

Читайте такожУ Порошенка відхрестилися від слів батька Гандзюк про вилучення доказів

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти п'ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова.

6 червня суд оголосив їм вироки. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Васянович та Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (перебуває у міжнародному розшуку), голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від "БПП" Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

Також громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

На початку липня стало відомо, що Павловського судитимуть в Одесі. У серпні в ГПУ заявили, що Павловський уклав угоду зі слідством, однак її суть не розголошується.

16 серпня Павловський і його адвокат не з'явилися на засідання Приморського райсуду Одеси. Засідання через їх неявку переносилося на 22 серпня, 3 жовтня та 15 жовтня. Але жодного разу вони не прийшли.