САП проситиме у суду арешту Дубневича із можливістю застави / фото УНІАН

Спеціалізована антикорупційна прокуратура наполягатиме на застосуванні до народного депутата Ярослава Дубневича запобіжного заходу у вигляді арешту з альтернативою внесення 93 млн грн.

Про це повідомляється на сторінці САП у Facebook.

Читайте такожСумку зібрав: Дубневич розповів, що візьме з собою в ізолятор

Відео дня

«О 13:00 1 листопада у Вищому антикорупційному суді відбудеться розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу народному депутату України 9-го скликання, підозрюваному у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Прокурори САП наполягають на застосуванні до народного обранця запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 93 млн грн застави», - зазначили у відомстві.

За версією слідства, Дубневич лобіював виділення грошових коштів з бюджету ПАТ «Укрзалізниця» на закупівлю товарів у підконтрольних йому підприємств. Фінансові втрати від реалізації схеми проведення процедур відкритих торгів стрілочних переводів, запасних частин до них та комплектів роздільного скріплення, згідно з матеріалами експертизи, перевищували 93 млн грн.

Як нагадують у САП, 31 жовтня Верховна Рада підтримала подання генерального прокурора України Руслана Рябошапки про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (арешту) стосовно Дубневича.

Процесуальне керівництво у вказаному провадженні здійснюють прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ГПУ, досудове розслідування - детективи Національного антикорупційного бюро України.

Як повідомляв УНІАН, за даними ГПУ, перебуваючи на посаді голови Комітету ВР з питань транспорту попереднього скликання парламенту, Дубневич був обізнаним про фінансовий стан ПАТ «Укрзалізниця», зокрема його потреби при проведенні держзакупівель, а також мав вплив на засновників та посадових осіб ПАТ, яке є єдиним виробником стрілочних переводів, башмакоскидачів, пристроїв зрівнювальних, рамних рейок, хрестовин, контррейкових рейок та комплектів роздільного скріплення.

Докази свідчать про те, що Дубневич зі спільниками вивчив попит і ціни на ринку стрілочних переводів та прийняв рішення заволодіти коштами філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця».

Зокрема, слідство вважає, що кошти були отримані контрольованими народним депутатом та його спільниками юридичними особами через узгоджене завищення ціни під час реалізації стрілочної продукції на адресу філії, при цьому народним депутатом неодноразово було використано своє службове становище в інтересах пов’язаних з ним осіб. В подальшому грошові кошти були використані спільниками на власний розсуд.