Чубаров розповів про історію створення пропутінського руху у Криму / фото УНІАН

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів, звідки взялося так зване громадське об'єднання "Къырым бирлиги", яке їздило на зустріч до президента Чехії Мілоша Земана.

Чубаров в інтерв’ю виданню «Апостроф» пояснив, що це таке собі громадське об'єднання, яке створене батьком Сейтумером та сином Рустемом Німетуллаєвими.

Читайте такожЧехія не визнавала Крим російським: пропагандисти РФ поширили фейк, ЗМІ купилися

Відео дня

«Обидва жили в Генічеському районі Херсонської області. Батько був головою ОДА під час правління Віктора Януковича. Він один із найбільших бізнесменів цього району, володів великим масивом сільськогосподарчих земель, продовжує зберігати багато своїх позицій завдяки різним підставним фірмам та людям, а також намагається відстоювати свої позиції через суди. Після відомих подій у лютому 2014 року та перемоги Революції Гідності він втік до Криму, бо скоїв багато економічних злочинів і об'єктивно боявся покарання. На той час у Крим уже заходили російські війська. Він відразу переметнувся до них, запропонував їм співпрацю, підтримав так званий "референдум"», – розповів Чубаров.

Він зазначив, що "Къырым бирлиги" претендує на представництво кримських татар, але насправді у них невелика підтримка. «Вони намагалися різними акціями залучити на свою сторону кримських татар, щоб якомога дорожче продавати себе росіянам. Але в них немає великої підтримки. Вони отримують гроші від російських спецслужб, намагаються відкривати представництва по всіх районах Криму. Я думаю, у них є підтримка лише тих, кому вони платять зарплату у своїх офісах. Можливо, це близько 100-120 людей», – пояснив Чубаров.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією чеських ЗМІ, президент Чехії Мілош Земан 28 жовтня запросив на урочистості з нагоди 101-ї річниці створення Чехословаччини представників підтримуваної окупаційною владою псевдокримськотатарської організації "Къырым бирлиги".

Після події представники "Къырым бирлиги " на своїй сторінці в Facebook повідомили, що президент ЧР Мілош Земан визнав анексований Крим частиною Росії.

Коментуючи слова представників «Къырым бирлиги», прес-секретар президента Чехії Іржі Овчачек не відповів прямо на запитання, чи вважає Земан Крим російським.

«Люди мають різні уявлення. Я пережив 1980-ті, коли нас змушували мати одну думку. Я не хочу, щоб цей час повернулося», - відповів Овчачек у листуванні з редактором Deník N. Утім, пізніше в коментарі інформагентству СTK Овчачек сказав, що позиція президента Чехії «залишається колишньою – анексія Криму була і є незаконною».

У свою чергу, міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек зазначив, що не став би запрошувати таких людей на заходи, організовані МЗС: «Проте адміністрація президента, як правило, не узгоджується з нашим відомством запрошення».

Посольство України в Чехії висловило свій протест у зв'язку з запрошенням «псевдокримскотатарської організації на урочисті заходи з нагоди 101-ї річниці утворення Чехословаччини». Цей крок у диппредставництві розцінили як провокацію, спрямовану на легалізацію анексії Криму і нанесення шкоди українсько-чеським відносинам.