ДБР з’ясовує подробиці подій у Керченській протоці / фото УНІАН

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що у ДБР немає жодного кримінального провадження щодо дій українських моряків під час перетину Керченської протоки.

Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі.

Читайте такожЗахоплення українських кораблів біля Керченської протоки: у РФ заявили, чого хочуть

Відео дня

«У ДБР немає жодного кримінального провадження стосовно дій українських моряків під час перетину Керченської протоки. Ми з’ясовуємо, чи були правопорушення у діях керівництва держави, які призвели до ескалації конфлікту і подальшого введення військового стану... Ми з’ясовуємо, чи умисно керівництво держави скерувало наших моряків до Керченської протоки, розуміючи, у тому числі, високу імовірність того, що вони потраплять у полон. А далі – загострення конфлікту та введення військового стану», - пояснив він.

Труба наголосив, що для з’ясування обставин кожного рішення тих подій призначаються слідчі дії, зокрема, допити моряків, експертизи, вилучення документів.

«Ми з’ясуємо подробиці тих подій, проведемо всі експертизи та допити. Результати роботи наших слідчих будуть об’єктивні – на них не вплинуть жодні антикампанії», - запевнив Труба.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня у ДБР заявили про відкриття кримінального провадження за фактом можливої державної зради (ст.111 Кримінального кодексу України), дій, спрямованих на захоплення державної влади (109 КК України), і перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (426-1 КК України) з боку екс-президента України Петра Порошенка та інших службових осіб у листопаді 2018 року. Справу відкрито за заявою екс-заступника глави Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Портнова.

За даними ДБР, йдеться про події 25 листопада 2018 року, пов'язані з переходом корабельною групою ВМС України з Чорного в Азовське море в районі Керченської протоки.

13 вересня Порошенко заявив про передачу в ДБР письмових свідчень у справі про події в районі Керченської протоки під час захоплення Росією українських моряків у полон.

Довідка УНІАН. 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксира «Яни Капу» і катерів «Бердянськ» та «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці, трьох з них було поранено. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

У зв'язку із захопленням моряків і кораблів Порошенко запровадив в Україні воєнний стан, який діяв у 10 областях з 26 листопада по 26 грудня 2018 року.

9 липня 2019 року російське слідство висунуло звинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.

7 вересня 2019 року в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки.