Ілюстрація / REUTERS

Сполучені Штати Америки закликають Росію негайно повернути Україні захоплені у листопаді 2018 року три кораблі «Бердянськ», «Нікополь» та «Яни Капу».

Як ідеться у повідомленні на сайті Посольства США в Україні, про це йшлося у виступі військового аташе США в Україні Куїнна Воффорда на Міжнародній конференції з морської безпеки.

Читайте такожСтало відомо, на якому етапі знаходяться перемовини з РФ щодо повернення українських кораблів

Відео дня

Він нагадав, що 25 травня Міжнародний трибунал з морського права наказав Росії негайно відпустити в Україну 24 військовополонених моряків і три кораблі, але росіяни цього не зробили.

"Однак завдяки наполегливій дипломатії президента Зеленського та його команди Україна та Російська Федерація змогли домовитись про обмін полоненими, що дозволило морякам повернутися на Батьківщину. Це було у вересні. Однак досі Російська Федерація не повернула Україні три кораблі, які вона захопила – «Бердянськ», «Нікополь» та «Яни Капу». Ми закликаємо Росію негайно відпустити ці кораблі в Україну", - наголосив Воффорд.

За його словами, "це був напад не лише на Україну та її суверенітет, але й кричуща атака на безпеку всієї міжнародної морської спільноти, на всіх нас".

Водночас Воффорд заявив, що США залишаються непохитними в підтримці України в умовах російської агресії.

Також військовий аташе нагадав, що США не визнають і не будуть визнавати російську анексію Криму.

"Наші санкції, пов’язані з Кримом, залишаться в силі, поки Росія не поверне Україні контроль над Кримським півостровом. Наші санкції, пов’язані з Мінськом, залишаються в силі, поки Росія повністю не виконає Мінські угоди та не вийде з Донбасу. Не може бути повернення до бізнесу, як зазвичай, з Росією, поки ці критичні проблеми не будуть вирішені. Безпека скрізь, включаючи у відкритому морі, є спільною справою. Тому безпека на Чорному морі – це відповідальність усіх миролюбних країн", - наголосив Воффорд.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша". 26 січня поранених українських моряків перевели із "Матроської тиші" до "Лефортово".

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами, в рамках якого в Україну повернулися 35 громадян, в тому числі 24 військовополонених моряки.

На початку жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Росія поверне українські військові кораблі, захоплені біля Керченської протоки в листопаді 2018 року.

12 листопада заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила, що представники України і Росії ведуть перемовини щодо визначення місця, в якому можна буде забрати захоплені у листопаді 2018 року три українські кораблі «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу».