Володимир Зеленський / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський наступного тижня має намір зустрітися з учасниками акції, яких в ніч з 29 на 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності у Києві побили "беркутівці".

Про це Зеленський повідомив у Facebook.

Глава держави нагадав, що шість років тому жорстоке побиття студентів «Беркутом» сколихнуло все суспільство.

Відео дня

Читайте такожНа столичному Майдані проходить віче з нагоди річниці Революції Гідності (відео)

"Їх було небагато. Вони залишилися ночувати на Майдані не заради майбутніх портфелів чи мандатів, не для того, щоб заробити політичні бали чи дивіденди, а тільки заради одного – щасливого майбутнього для своєї країни", - зазначив президент.

Він додав, що ті студенти "були тими самими романтиками, які роблять революцію, плодами якої потім, як відомо, користуються негідники".

"Сьогодні ми майже не згадуємо імен безпосередніх учасників тих подій, що фактично змусили Україну прокинутися та стали відправною точкою великих перетворень. Де вони зараз? Чи залишились в Україні? Чи отримали після Революції Гідності можливість керувати країною та втілювати зміни?", - запитав президент.

У зв'язку з цим глава держави заявив, що наступного тижня "дуже хотів би зустрітися зі студентами, які були на Майдані в ніч з 29 на 30 листопада 2013 року".

Як відомо, наприкінці листопада 2013 року відмова української влади від підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом стала першопричиною виникнення наймасовіших за всю сучасну історію держави акцій протесту.

21 листопада 2013 року Кабмін ухвалив рішення призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, що мала бути підписана на Вільнюському саміті «Східного партнерства» 28-29 листопада.

Акції протесту почались того ж дня. Зокрема, на Майдані Незалежності у столиці мітингувальники встановили намети і перебували там цілодобово. У ніч на 30 листопада 2013 року спецпризначенці «Беркуту» побили десятки активістів, переважно молодь, після чого на вулиці українських міст вийшли сотні тисяч громадян.

Акції протесту, що тривали з кінця листопада до кінця лютого 2014 року, отримали назви Євромайдан, Майдан, а пізніше – Революція гідності.