Олександр Лукашенко / REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко розповів, що ідея Євразійського економічного співтовариства народилась на кухні російського президента Володимира Путіна.

Читайте такожРосія пресує Білорусь і "загвинчує гайки" - Лукашенко

Як повідомляє «ТСН», в інтерв’ю «Еху Москви» він зазначив, що усі інтеграційні проекти на пострадянському просторі ініціювались саме з боку Росії. Зокрема перший президент РФ Борис Єльцин виступав за союз з Білоруссю.

Відео дня

"Потім Путін ЄврАзЕС запропонував на кухні. У нього на кухні будинку ми сиділи. Так, він сидів на кухні писав. Ще молодий президент. Я, Путін і Кучма, і Назарбаєв потім підключився", - розповів білоруський лідер.

Він також наголосив, що якщо хтось і вступає в подібний союз, то не заради того, аби їм від цього було гірше. За його словами, через деякий час у питанні ЄврАзЕС та союзу з Білоруссю ініціатива почала згасати.

"З часів, коли навколо Володимира Володимировича утворилися прагматики, риночники, вони вважали - ми проживемо без всіх, Білорусь нам не треба. Будемо її потихеньку пресувати. Економіка у них хороша, давайте ціни на енергоносії підвищувати", - розповів Лукашенко.

Євразійське економічне співтовариство (ЄврАзЕС) було засноване 2001 року між Росією, Білоруссю, Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном та Узбекистаном, як організацію формування єдиного економічного простору. Україна отримала там статус спостерігача у 2002 році.

Метою такого об’єднання стало масштабна економічна співпраця між країнами пострадянського простору. У 2015 році перетворився у Євразійський економічний союз (ЄАЕС). Таджикистан та Узбекистан вийшли зі складу об’єднання.