Генпрокуратура України / REUTERS

Генеральна прокуратура повернула Державному бюро розслідувань повідомлення про підозру у кримінальному провадженні за фактом погроз на адресу президента.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ГПУ.

Зазначається, що йдеться про проект повідомлення про підозру особам у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 346 КК України для усунення недоліків та проведення необхідних слідчих і процесуальних дій.

Відео дня

"Так, за результатами опрацювання вказаного процесуального документу виявлено низку суперечностей та порушень вимог Конституції України, Кримінального процесуального кодексу України, законів України "Про статус народного депутата України", "Про Регламент Верховної Ради України". Проте, з 29 листопада 2019 року і до цього часу недоліки слідчими ДБР не усунуті і повторно підозра до Генеральної прокуратури для погодження не надходила", - пояснили в прокуратурі.

У ГПУ нагадали, що ними здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами розповсюдження в мережі Інтернет відеозапису, на якому народний депутат України та інша особа висловлювали погрози вчинити фізичну розправу над президентом України у зв’язку з його державною діяльністю та публічно закликали до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади (ст. 112, ч. 3 ст. 109, ч. 1 ст. 346 КК України).

Читайте такожЗапитували, чи є негативне ставлення до Зеленського – Звіробій після допиту в ДБР

Як повідомляв УНІАН, наприкінці жовтня народний депутат від "Європейської солідарності" Софія Федина і волонтер Маруся Звіробій (Олена Біленька) оприлюднили спільне відеозвернення, відреагувавши на спілкування президента Володимира Зеленського з добровольцями на підвищених тонах у Золотому 26 жовтня. Під час запису відеоблогу Федина та Звіробій, зокрема, висловилися щодо ризиків життю президента.

Вони наголошували на неприпустимості такої поведінки президента, звинувачували його у спробі капітуляції перед агресором та припускали, що може статися з Зеленським на передовій. "Там ненароком може взірватися граната, а ще там обстріли бувають… Було би найкрасивіше, щоб це все сталося під час московського обстрілу, коли дехто в білій чи голубій сорочечці припреться на передову", - сказала Федина.

У ДБР розпочали слідство за фактами погроз президенту і 26 листопада направили до Генпрокуратури проект повідомлення про підозру та подання на зняття недоторканності з Федини. Того ж дня ДБР направило на погодження до Генпрокуратури проект підозри Звіробій.