Місце авіакатастрофи / REUTERS

В Ірані заявили, що на отримання даних з «чорних скриньок» українського літака, що зазнав катастрофи біля Тегерана, може знадобитися до двох місяців.

Про це повідомляє американський телеканал CNN.

Читайте такожАвстралія також отримала розвіддані про можливе збиття літака МАУ ракетою

Відео дня

«Дванадцять експертних груп було створено для розслідування катастрофи і необхідно зібрати інформацію, щоби зробити остаточний висновок», - заявив голова Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде на прес-конференції в Тегерані.

«На даний момент те, що я можу сказати, що літак не був збитий ракетою. Ми маємо розібратися з причиною пожежі», - заявив він.

Також посилаючись на очевидців, Абедзаде сказав, що літак перебував у вогні більше ніж від 60 до 70 секунд.

Він додав, що розповсюджене відео, яке демонструє як об'єкт вражає літак, не може бути підтверджено з наукової точки зору.

За його словами, якщо вибух стався у повітрі, частини літака мали бути розкиданими на значно більшій площі. У цьому зв'язку він нагадав про ситуацію зі збиттям літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 у небі над Донецькою областю у липні 2014 року. «Вражений літак в Україні, ви можете побачити як шматки були розкидані на більшій площі», - зауважив Абедзаде.

Водночас, телеканал звертає увагу, що літак рейсу MH17 перебував на висоті 10 тис. м, а літак, що зазнав катастрофи в Ірані, перебував на висоті 2,4 тис. м.

Абедзаде зазначив, що посадовці США мають обґрунтувати свої твердження технічними доказами того, що літак був збитий ракетою, і що Сполучені Штати мають юридично представити ці докази Міжнародній організації цивільної авіації.

Як повідомляє Reuters, в Ірані заявили, що самостійно хочуть отримати дані із бортових самописців літака. При цьому представники цієї країни заявили, що якщо потребуватимуть допомоги, то проситимуть про це Росію, Канаду, Францію або Україну.

У Тегерані заявляють, що на розслідування катастрофи може піти один або два роки.

«Ми надаємо перевагу тому, щоби завантажити інформацію з «чорних скриньок» в Ірані. Але якщо ми побачимо, що ми не можемо цього зробити, оскільки «скриньки» ушкоджені, тоді ми звернемося за допомогою», - сказав Абедзаде.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.