МЗС України / REUTERS

Міністерство закордонних справ України відповіло ізраїльським колегам на заяву щодо засудження вшанування "вбивць євреїв".

Про це йдеться у заяві вітчизняного МЗС, поширеній 14 січня.

"У зв’язку із заявою МЗС Ізраїлю від 13 січня 2020 року наголошуємо, що Україна рішуче засуджує будь-які форми нетерпимості та антисемітизму, а органи влади на всіх рівнях докладають зусиль для боротьби з їх проявами. Це було також визнано впливовими міжнародними та неурядовими організаціями, а також Міністерством у справах діаспори Ізраїлю. Така оцінка збігається з даними єврейської громади України і національних правозахисних неурядових організацій", - заявили дипломати.

Відео дня

У МЗС наголосили, що збереження історичної пам'яті та відновлення справедливості, зокрема, щодо тих, хто боровся за незалежність України, залишатимуться важливими напрямами державної політики.

"Вкотре наголошуємо, що цивілізовані нації мають виходити з принципу вшанування усіх загиблих, а дискусії у цій сфері мають точитися на рівні істориків і експертів, а не політиків", - йдеться у повідомленні.

Раніше УНІАН повідомляв, що 2 січня посли Польщі та Ізраїлю в Україні Бартош Ціхоцкі і Джоель Ліон висловили занепокоєння щодо вшанування в Україні пам’яті діячів ОУН та УПА. Крім того, МЗС Ізраїлю засудило публічне вшанування в Україні "антисемітських ідеологів українського національного руху" та "відповідальних за вбивство євреїв під час Голокосту".