Дмитро Разумков / REUTERS

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков вважає, що заява прем'єр-міністра Олексія Гончарука про відставку була "політичним жестом".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив в інтерв'ю на каналі "Україна 24".

Відповідаючи на запитання щодо ситуації довкола відставки Гончарука, Разумков зауважив, що з юридичної точки зору, прем'єр мав би писати заяву на Верховну Раду.

Відео дня

"Однак, я думаю, що це був більше політичний жест прем'єр-міністра, і він звернувся до президента з такою пропозицією. Якщо б президент підтримав цю пропозицією, я думаю, що прем'єр-міністр звернувся б до Верховної Ради з відповідною вже формальною заявою про те, що він буде складати з себе повноваження", - сказав спікер.

У той же час він наголосив, що "інформація про те, що є заява на голову Верховної Ради, - на жаль, її не можу підтвердити або спростувати, до Верховної Ради таких заяв не надходило".

"Колеги запитали, ми сказали, що такої заяви у нас на руках фактично немає. Можливо, він передав заяву президенту держави, однак до Верховної Ради вона не надходила", - додав Разумков.

Читайте такожКадрові зміни і розділ міністерств: Зеленський назвав шляхи покращення роботи уряду

Як повідомляв УНІАН, ввечері 15 січня у соцмережах поширили аудіозаписи нібито з наради, в якій брали участь прем'єр-міністр Гончарук, міністр фінансів Оксана Маркарова, перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова, заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів та інші посадові особи.

Під час розмови вони обговорювали економічні питання перед зустріччю з президентом Зеленським. На записах людина з голосом, нібито схожим на голос Гончарука, зокрема називає себе «повним профаном» в економіці.

Читайте такожЗеленський не прийняв відставку Гончарука і вирішив "дати йому шанс"

Сьогодні, 17 січня, Гончарук повідомив у Facebook, що написав заяву на ім'я Зеленського про відставку.

Президент Зеленський повідомив, що розглянув звернення Гончарука про його відставку і на зустрічі з ним заявив, що вирішив "дати шанс" прем’єр-міністру та його уряду, але за умови виконання певних завдань.

Зокрема, уряд повинен представити главі держави нову концепцію заробітних плат керівників міністерств, відомств, державних компаній та їхніх заступників з урахуванням ситуації в країні.

Зеленський зазначив, що з тими міністрами, які не погодяться працювати за запропоновану урядом зарплату, доведеться прощатися.

Крім того, президент під час зустрічі з керівниками СБУ, Офісу генпрокурора, Міністерства внутрішніх справ, НАБУ, ДБР, та Управління державної охорони поставив завдання за два тижні встановити причетних до скандального запису розмов прем’єра та урядовців.

Глава держави наголосив, що в межах кримінального провадження має бути чітко встановлене коло осіб, які були присутні на переговорах, і з’ясовано обставини, за яких вони відбувалися.

Крім того, Зеленський вимагає напрацювати необхідні заходи, щоб унеможливити подібні інциденти в майбутньому й технічно забезпечити захист інформації.