Ілюстрація / REUTERS

У Кремлі заявляють, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган має запрошення президента РФ Володимира Путіна відвідати окупований Крим, щоб переконатися в «безпідставності будь-яких побоювань щодо кримських татар».

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Читайте такожСенцов розповів про шляхи перемогти на Донбасі і звернувся до Зеленського (відео)

Відео дня

«Ми не згодні з нашими турецькими партнерами, ми не згодні з формулюваннями, які використовуються в цьому контексті. Ми неодноразово говорили про безпідставність будь-яких побоювань щодо кримських татар», - сказав Пєсков.

За його словами, президент РФ неодноразово роз'яснював «реальний стан справ» Ердогану щодо цього питання.

«Президент Ердоган має чинне запрошення президента Путіна відвідати Крим і побачити все, що називається, з першоджерела», - сказав Пєсков.

Як повідомляв УНІАН, 22 січня член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру (КРЦ) Ескендер Барієв повідомив, що протягом 2019 року російські силовики провели 157 незаконних затримань і 335 арештів в окупованому Криму.

За його словами, протягом 2019 року російські силовики провели 86 обшуків в окупованому Криму (64 з яких у будинках кримських татар), у 2018 році - 92, у 2017 році - 62.

За словами Барієва, під хвилю обшуків потрапили кримськотатарські та проукраїнські активісти. Він уточнив, що максимальні показники за кількістю обшуків були в березні та червні й мали політичний і релігійний підтекст. Так, більшість протиправних дій російських силовиків пов'язані з нібито участю кримчан у заборонених в РФ організаціях «Хізб ут-Тахрір» і «Свідки Єгови», а також у нібито «незаконних збройних формуваннях».

«Таким чином окупаційна влада намагається дискредитувати корінний народ Криму і проукраїнських активістів в очах як російської, так і міжнародної громадськості, представляючи їх терористами й екстремістами», - зазначив Барієв.

За словами голови правління КРЦ, загальна кількість незаконних затримань на окупованому півострові в 2019 році становить 157 випадків (з них 127 кримських татар), що на 30 випадків більше, ніж у 2018 році, але на 129 випадків менше, ніж у 2017 році.

Ердоган перед сьогоднішнім візитом до України заявив, що Анкара не визнає анексію Криму. «Ми на всіх платформах виступаємо за цілісність України. Ми не визнавали і не визнаємо анексію Криму. Перебуваючи в Києві, ми перш за все обговоримо стан кримських татар у Криму», - сказав Ердоган.