Юлія Соколовська презентувала в ООН пріоритети уряду у соціальній сфері / kmu.gov.ua

Міністр соціальної політики Юлія Соколовська під час виступу на засіданні 58-ої сесії Комісії ООН з питань соціального розвитку, яке пройшло днями у Нью-Йорку, презентувала пріоритети українського уряду у соціальній сфері.

Про це повідомила прес-служба урядового порталу. "Основним пріоритетом у соціальній сфері на найближчі роки є боротьба з бідністю, соціальна інклюзія, рівноправ’я чоловіків та жінок, а також діджиталізація", - наголосила Соколовська під час свого виступу.

За її словами, це саме ті завдання, які глобально закріплені ООН та які ми прагнемо досягти в Україні – 30 вересня минулого року відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський.

Відео дня

Читайте такожМіністр соціальної політики назвала 7 досягнень своєї команди за перші 50 днів роботи

"У нас є два шляхи протидії сучасним викликам у соціальній сфері: просування прав людини, яке базуватиметься на політиці антидискримінації, рівних можливостей та доступності соціальних послуг, а також боротьбі з бідністю, яка полягає у підвищенні стандартів життя та збільшенні доходів населення", - зазначила очільниця Мінсоцполітики.

Соколовська також акцентувала увагу на важливості підтримки відповідального батьківства - саме тому з 1 вересня 2018 року Мінсоцполітики забезпечило "пакунками малюка" 379 тис. 205 дітей, а для майже 8 тис. молодих батьків надано послугу "муніципальної няні".

Крім того, запроваджено електронну трудову книжку, електронний кабінет Пенсійного фонду, а також пенсійний калькулятор. Якщо у 2017 році середній розмір пенсії в Україні становив 1828 грн=$68, то на 1 січня 2020 року цей показник становив уже 3083 грн=$123.

Що стосується рівності прав чоловіків та жінок, то за 2019 рік Україна піднялася на 6 позицій у рейтингу GLOBAL GENDER GAP INDEX і зараз посідає 59 місце зі 153 країн світу. Частка жінок в українській політиці також значно зросла: з 3,5% у 1991 році до 20,5% у Верховній Раді нинішнього скликання.

"Ми активно працюємо над розвитком соціальних послуг і з введенням в дію у цьому році нового закону "Про соціальні послуги", посилюємо цей напрям. Ми запроваджуємо 17 базових соціальних послуг, посилимо доступність та інклюзивність для дітей, осіб з інвалідністю та людей похилого віку", - зазначила міністр.

Що стосується цифровізації, то уже скоро поряд з наявними сервісами на зразок "Соціальна громада" та "єМалятко" в Україні запрацює електронний лікарняний, Е-пенсія та Е-social.