Заступник Голови ВРП застеріг, що без повноважної ВККСУ доступ до правосуддя є фактично заблокованим для багатьох громадян / фото УНІАН

Внаслідок того, що закон не передбачає чітких прозорих процедур, міжнародні організації наразі утримуються від направлення кандидатур експертів до складу конкурсної комісії з відбору кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.  

Про це повідомляє прес-служба Вищої ради правосуддя з посиланням засідання Міжнародної консультативної ради при ВРП.

Законом визначено, що квота іноземних представників формується з числа експертів, запропонованих міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції, до складу Громадської ради міжнародних експертів. Тобто, ідеться про ті ж організації, які делегували експертів до конкурсної комісії у Вищий антикорупційний суд. Ще 3 членів конкурсної комісії обирає Рада суддів.

Відео дня

«Під час зустрічі з членами Міжнародної консультативної ради ми почули думку, що долученню європейців до конкурсу перешкоджає відсутність чітких процедур у законі. Перебуваючи у постійному діалозі з європейськими організаціями, ВРП наразі продовжила термін подання кандидатур міжнародних експертів до 10 березня», - прокоментував Олексій Маловацький, заступник голови ВРП.

Читайте також189 кандидатів претендують на посади 12 членів ВККС

ВРП порушувала питання перед Верховною Радою України, Конституційним Судом України, що Україна не може примусити міжнародні організації виконати Закон України.

«З одного боку, законом України неможливо зобов’язати іноземні організації направити експертів у встановлений законом термін. З іншого боку, були висловлені серйозні застереження щодо змісту і процедури прийняття цього закону з боку Венеційської комісії, Верховного Суду, представництва ЄС в Україні та посольства Канади. Очевидно, що зауваження міжнародних партнерів не знято з порядку денного і на етапі практичної реалізації цього закону»,  - констатував Олексій Маловацький. 

Заступник голови ВРП висловив сподівання, що цей діалог може бути розблоковано після винесення рішення Конституційним Судом України.

Також він зауважив на необхідності проведення додаткових консультацій щодо обговорення Положення про проведення конкурсу. ВРП звернулася до наукових установ та провідних науковців з метою отримання оцінки цього Положення.

Заступник Голови ВРП застеріг, що без повноважної ВККСУ доступ до правосуддя є фактично заблокованим для багатьох громадян, адже заповнення вакансій у судах наразі призупинено.

Нагадаємо, 189 кандидатів виявилися бажання взяти участь у конкурсі до нової ВКК.

За законом, конкурс проводить Вища рада правосуддя, яка зокрема затверджує склад конкурсної комісії.