Володимир Зеленський / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на безпековій конференції у Мюнхені анонсував створення громадської діалогової платформи "Мир Донбасу", до якої мають бути залучені мешканці ОРДЛО і переселенці.

Український гарант наголосив, що влада готова до діалогу з мирним населенням окупованих територій.

Читайте такожВогонь на Донбасі не вщух, але діалог ми будемо вести з мирним населенням - президент

Відео дня

"Я багато разів спілкувався зі звичайними людьми з тимчасово окупованих територій. Та об’єктивно голос Донбасу – це не тільки їхня думка. Це ще як мінімум півтора мільйона донеччан і луганців, які були змушені покинути свій рідний дім. Саме тому ми ініціювали створення громадської діалогової платформи "Мир Донбасу", до якої вони мають бути залучені", – наводить Офіс президента цитату Зеленського.

Політик додав, що учасників платформи залучать  до консультацій на мінському майданчику та до обговорення свого майбутнього у складі єдиної України.

Тим часом радник Секретаря Ради безпеки і оборони (РНБО) з питань реінтеграції і відновлення окупованих територій Донбасу Сергій Сивохо анонсував презентацію Національної платформи примирення і єдності у Києві перед з’їздом партії "Слуга народу".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в коментарі журналістам перед початком з'їзду партії "Слуга народу".

"Приходьте туди, все розповімо, на всі питання відповімо", - зазначив Сивохо.

У свою чергу, Іван Толкачов, який представився "членом команди Сивохо", зазначив: "Попередньо, 19 числа ми будемо презентувати Національну платформу примирення і єдності. Ця платформа створена в рамках виконання завдань, сформульованих президентом з гуманітарної політики реінтеграції Донбасу. Ми довго працювали разом з міжнародними експертами, разом з конфліктологами, політологами. І тому народилася платформа".

Толкачов додав, що вона має "об'єднати під своїм крилом і громадські ініціативи, і державні програми".

Раніше повідомлялося, що РНБО розробила 5 сценаріїв повернення окупованого Донбасу. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов подробиць жодного з них не розкрив, однак відзначив, що Україна обов`язково поверне кордони Донецької та Луганської областей і Крим.