spiegel.de

Про це заявив колишній європейський комісар з питань розширення ЄС (1999-2004) Гюнтер Ферхойген, передає радіо "Свобода".

Читайте такожНімеччина завершила процес ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Він додав, що упродовж тривалої політичної кар’єри був учасником десятків переговорів щодо угод про партнерство чи вступ до Євросоюзу різних держав. І хоч участі в обговоренні та формуванні саме Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Гюнтер Ферхойген не брав, утім каже, що детально її вивчив після ухвалення.

Відео дня

"Я брав участь у переговорах щодо асоціації з іншими країнами Східної та Центральної Європи. І можу сказати, що якщо, – я підкреслюю слово "якщо", – Україна виконає і впровадить усі положення Угоди про асоціацію з ЄС, то вона буде значно краще підготовлена до асоціації, аніж усі інші країни", – заявив він.

Водночас, за словами Гюнтера Ферхойгена, зобов’язання, які Україна взяла на себе, значно перевищують європейські перспективи, які їй озвучують.

Гюнтер Ферхойген відповідає за напрямок євроінтеграції у комплексній програмі Агенції з модернізації України. Ця неурядова організація заснована, серед інших, філософом Бернаром-Анрі Леві, та має центральний офіс у Відні.

Україна і ЄС підписали Угоду про асоціацію у 2014 році. У повному обсязі вона набуде чинності після ратифікації всіма сторонами, тобто всіма 28 країнам-членами Євросоюзу.

Верховна Рада і Європейський парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію 16 вересня 2014 року. Політична частина Угоди про асоціацію України і ЄС уже діє в режимі тимчасового застосування, ще до завершення ратифікації, з початку цього року, економічна частина запрацює з початку 2016 року.