Ілюстрація / REUTERS

6 конгресменів-демократів звернуться з листом до президента Світового банку Девіда Мальпасса, через його серпневу поїздку до України та зустріч з президентом Володимиром Зеленським.

Про це повідомляє Голос Америки.

Конгресмени занепокоєні, бо з часу візиту Світовий банк не затверджував нових проектів для України, тому хочуть більше дізнатися про мету візиту Мальпасса.

Відео дня

Читайте такожУ G7 повідомили про реформи, які будуть підтримувати в Україні у 2020 році

«Нас непокоїть, що Ваша зустріч з Володимиром Зеленським від 23 серпня 2019 року співпала з активною стадією зусиль президента Трампа ... спрямованих на вчинення тиску на президента України Володимира Зеленського з метою відкрити кримінальне розслідування дій його політичних опонентів», – йдеться у тексті документу.

З-поміж того, конгресменів також цікавило, чи супроводжував Мальпасса хтось із посадовців США, чи була присутня на всіх зустрічах директорка Світового банку з питань Білорусі, Молдови та України  Сату Кахконен та чи обговорювали питання родини Байденів і Burisma.

Як повідомляв УНІАН, в США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи у ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де сказано, що президент Дональд Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента Джо Байдена.

Прес-секретар палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа. 25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського.

В стенограмі йшлося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу стосовно сина Байдена. 30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань «по команді» інших країн.