Уламки літака рейсу МН17 / REUTERS

Російський політолог Станіслав Бєлковський вважає, що судовий процес у справі збитого в небі над Донбасом малайзійського Boeing 777, який наступного тижня розпочнеться у Нідерландах, може цілком влаштовувати Росію.

Читайте такожСтолтенберг закликав світ допомогти Слідчій групі встановити усіх винуватців катастрофи MH17

Таку думку він висловив в інтерв'ю журналісту, засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

Відео дня

"Кримінальний процес проти певних фізичних осіб. Я цілком припускаю, що цих фізичних осіб визнають винними. Вони перебувають поза доступом західного правосуддя, тому чи залишаться там, де є, чи з ними стануться нещасні випадки, щоб вони ніколи вже нікому нічого не сказали зайвого?", – сказав Бєлковський.

Він припустив, що на процесі будуть згадувати замовників злочину.

"Але "говорити" й "ухвалювати судовий вердикт" – це не одне й те саме. У межах цього процесу Росію як державу не буде визнано замовницею. Такий результат процесу [президента РФ] Володимира Путіна цілком влаштовує. Інша річ – що він внутрішньо готовий навіть виплатити компенсацію сім'ям загиблих, як [лівійський диктатор] Муаммар Каддафі заплатив жертвам теракту в Локербі. Але – за умови, що Росію ніхто ні в чому обвинувачувати не буде. Це буде жест доброї волі, а не наслідок судового рішення", – припускає експерт.

21 грудня 1988 року в небі на містом Локербі (Шотландія) стався вибух на борту Boeing 747 авіакомпанії Pan American, який здійснював рейс Франкфурт-на-Майні – Детройт. На борту перебувало 259 осіб, усі вони загинули, жертвами теракту також стало 11 людей на землі. Слідство встановило, що бомба була у багажному відсіку лайнера. Її заховали в касетному радіоприймачі, який лежав у валізі. У 1991 році у цій справі було висунуто обвинувачення двом лівійцям, зокрема співробітникові лівійських спецслужб Абдельбасету Меграхі. Після тривалих переговорів і санкцій Каддафі у 1999 році погодився видати підозрюваних для участі в судовому процесі. Одного підозрюваного суд визнав невинуватим, а Меграхі у 2001 році засудили до довічного ув'язнення. За вісім років лівійця відпустили на волю за станом здоров'я (у нього діагностували рак), у 2012 році він помер. Меграхі називав себе невинуватим, а Каддафі у 2003 році взяв на себе відповідальність за вибух і виплатив компенсацію сім'ям жертв, хоча і стверджував, що не віддавав наказу про напад. За даними The Guardian, Лівія погодилася виплатити по $10 млн кожній сім'ї жертви теракту (загальна сума виплат становила приблизно $2,7 млрд).