МЗС України / REUTERS

На суді в Гаазі 9 березня нідерландські прокурори представлять позицію обвинувачення у справі збиття малайзійського літака рейсу MH17.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Читайте такожСтолтенберг закликав світ допомогти Слідчій групі встановити усіх винуватців катастрофи MH17

Відео дня

Зазначається, що з початком судових засідань у справі щодо збиття літака рейсу МН17 нідерландські прокурори представлять позицію сторони обвинувачення.

"9 березня розпочнуться судові засідання окружного суду Гааги щодо перших чотирьох підозрюваних у справі щодо збиття літака рейсу МН17 у 2014 році. Віримо, що це перший крок до встановлення справедливості та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до загибелі 298 невинних осіб, 193 з яких - громадяни Нідерландів", - йдеться у заяві МЗС.

У відомстві зауважли, що "нідерландські прокурори представлятимуть позицію обвинувачення у цій справі, яка базується на матеріалах спільної слідчої групи у складі представників правоохоронних органів Королівства Нідерланди, Австралії, Бельгії, Малайзії та України".

При цьому у судових засіданнях як спостерігачі братимуть участь представники Офісу Генеральної прокуратури, СБУ та МЗС України.

"Нідерландська судова система є ефективною, незалежною, та має підтверджену практикою бездоганну репутацію. Саме тому Україна, відповідно до рішення держав, правоохоронні органи яких беруть участь у розслідуванні збиття МН17, погодилася передати відповідні кримінальні провадження Нідерландам як країні, яка найбільш постраждала внаслідок збиття літака. Ми зі свого боку продовжуємо роботу з притягнення Росії до міжнародно-правової відповідальності за порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму в Міжнародному Суді ООН", - наголошується у повідомленні.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпура, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, встановила, що літак збила ракета, випущена з російського комплексу «Бук».

Першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), російський генерал Сергій Дубинський і терористи Олег Пулатов і Леонід Харченко.

Суд над підозрюваними розпочнеться 9 березня 2020 року в Нідерландах.