Єрмак заявив, що представники терористів не братимуть участі в перемовинах ТКГ / Фото: УНІАН

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак запевняє, що представники так званих «ДНР» та «ЛНР» за чинної влади ніколи не стануть учасниками Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час онлайн-брифінгу.

Читайте такожЄрмак назвав головну умову проведення нового "нормандського" саміту

Відео дня

«Щодо Консультативної ради - хочу сказати, що наша позиція є незмінною, і я завжди її повторюю. На жаль, є деякі сили, деякі люди, які чомусь приписують нам те, чого ніколи не існувало, – ми ніколи не вели перемовини ні з так званими «ДНР», «ЛНР», ні з терористами, ні з сепаратистами і не будемо ніколи їх вести», - заявив він.

Єрмак зауважив, що в Мінських домовленостях чітко прописано «умови, за якими Україна повинна погодити деякі законодавчі акти з представниками територій (ОРДЛО)».

«Більше 5 років, як тривають переговори, в Мінську присутні тільки представники «ДНР» та «ЛНР», всі про це знають – вони не є учасниками Тристоронньої контактної групи, і за нашої каденції ніколи ними не стануть», - підкреслив він.

«Наша позиція є дуже принциповою – ми готові сьогодні говорити з нашими громадянами, які тимчасово проживають на окупованих територіях, які на сьогодні не є учасниками війни на Донбасі, в яких немає на руках крові наших героїв та наших бійців, і ця позиція ніколи не змінювалась», - наголосив керівник президентського офісу.

Єрмак підкреслив, що українська влада хоче «змінити монополію на представництво окремих районів Донбасу представників так званих «ДНР» та «ЛНР»» під час переговорів в Мінську. За його словами, пропозиція створити Консультативну раду при ТКГ і є реалізацією цієї ідеї.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня в та Мінську відбулося чергове засідання ТКГ за участю Єрмака і заступника керівника адміністрації президента РФ Дмитра Козака. Вони домовилися підписати рішення ТКГ про створення у складі політичної підгрупи Консультативної ради після консультацій з представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини щодо виконання домовленостей, досягнутих під час саміту в «нормандському форматі». Підписання мало відбутися на наступному засіданні в Мінську 25 березня.

Пізніше видання «Дзеркало тижня» оприлюднило копію протоколу, підписаного в Мінську 11 березня. Згідно з документом, критерії та порядок призначення членів ради самостійно визначаються Україною, окремими районами Донецької та Луганської областей України, РФ, ФРН, Францією і ОБСЄ. При цьому по 10 представників від України і ОРДЛО матимуть право вирішального голосу, а по одному представнику від РФ, Німеччини, Франції та ОБСЄ - право дорадчого голосу.

За кілька днів близько 60 депутатів від «Слуги народу» закликали президента Володимира Зеленського не допустити створення Консультативної ради в політичній підгрупі ТКГ в Мінську.

25 березня засідання ТКГ відбулося у форматі відеоконференції, і рішення про створення Консультативної ради не ухвалювалося.

Сьогодні, 31 березня, Єрмак заявив, що ідея створення Консультативної ради розглядатиметься після консультацій з партнерами із Франції, Німеччини та ОБСЄ.