Сьогодні депутати скасують відставку уряду ЄхануроваСьогодні на вечірньому засіданні Верховна Рада України планує розглянути проект постанови щодо скасування Постанови Верховної Ради України від 10 січня 2006 року "Про відставку прем`єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України".

Це питання визначене у порядку денному вечірнього пленарного засідання Верховної Ради України на 25 липня.

У порядку денному також зазначається, що з цього питання доповідатиме голова Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Володимир РИБАК (фракція Партії регіонів).

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 24 липня сплив 60-денний термін після того, як уряд Юрія ЄХАНУРОВА склав свої повноваження у зв’язку з обранням нової Верховної Ради України. За цей час новообраний парламент мав сформувати уряд, однак не зробив цього. Із сьогоднішнього дня – 25 липня – Президент України, згідно з Конституцією, має право розпустити Верховну Раду України, посилаючись на цю підставу.

Однак напередодні представники антикризової коаліції почали стверджувати, що складання повноважень урядом не є відставкою. “За Конституцією України, складання Кабміном своїх повноважень перед новообраною ВР не визначається як його відставка”, - стверджували депутати-комуністи Петро СИМОНЕНКО і Валентин МАТВЄЄВ.

10 січня 2006 року Верховна Рада України 250 голосами проголосувала за відставку Кабінету Міністрів України на чолі з Ю.ЄХАНУРОВИМ.

Після цього Президент України Віктор ЮЩЕНКО заявив, що рішення Верховної Ради України про відставку уряду є незаконним, неконституційним. Він наголосив, що і прем’єр-міністр, і міністри залишаються діючими членами уряду, і Кабмін працюватиме у цьому складі до виборів нового парламенту.

Натомість тодішній голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН наголошував, що рішення парламенту про відставку уряду Ю.ЄХАНУРОВА було конституційним. «Документи, які суперечать Конституції і регламенту, на голосування вчора (10 січня) не ставились», - сказав В.ЛИТВИН.