Фото УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр сказав журналістам.

Він зауважив, що подальшу долю Донбасу мають визначати усі мешканці цього регіону, в тому числі усі внутрішньо переселені особи.

У цьому зв'язку він розповів про ключові передумови для проведення виборів на Донбасі.

Відео дня

Читайте такожКлімкін назвав одне з пріоритетних завдань України як члена Радбезу ООН

"Перше - вони мають проводитися на основі українського законодавства. Береться український закон про вибори і на основі нього будується логіка виборів. Друге, і це записано у Мінських домовленостях, безпосередньо Бюро з демократії і прав людини має визначити, що модальності майбутніх виборів, вони відповідають практиці і правилам ОБСЄ. Третє - Бюро з демократії і прав людини має з самого початку відрядити так звану безпекову місію до Донбасу і сказати - чи можна взагалі там починати підготовку до проведення виборів", - наголосив Клімкін.

У цьому зв'язку він зазначив, що як тільки ця місія скаже, що "ми можемо працювати над підготовкою виборів, а працювати над підготовкою виборів можна, коли там по вулицях не їздять танки і не ходять люди з автоматами, інакше ніяких виборів там бути не може".

Як зазначив Клімкін, після відвідування місією БДІПЛ Донбасу і заяви про можливість проведення там виборів, повинен розпочатися формальний процес з погодження модальностей про проведення виборів і з наданням виборчого права усім особам, які вигнані на сьогодні з Донбасу.

Також він сказав, що необхідно запровадити контроль над усією зброєю, яка знаходиться на Донбасі. "Оскільки, якщо зброя знаходиться у вільному обігу, навіть не тільки танк, а і легка зброя, то ні у кого немає жодної гарантії безпеки", - заявив Клімкін.