Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав Закон України “Про внесення зміни до Закону України «Про прокуратуру» щодо порядку звільнення Генерального прокурора України”.

Текст указу розміщено на офіційному сайті глави держави.

Згідно з внесеними змінами, перше речення частини першої статті 2 Закону України «Про прокуратуру» (Відомості Верховної Ради України, 1991 р., № 53, ст. 793; 2001 р., № 44, ст.233) викладено у такій редакції: «Генеральний прокурор України призначається на посаду та звільняється з посади за згодою Верховної Ради України Президентом України».

Відео дня

Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Як повідомляв УНІАН, 4 вересня Верховна Рада України оновила процедуру призначення та звільнення генерального прокурора України.

Автори закону, народні депутати Олександр ЛАВРИНОВИЧ (Партія регіонів) та Андрій ПОРТНОВ (БЮТ) вказували, що 8 грудня 2004 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Конституції України», яким передбачено, що генеральний прокурор призначається на посаду та звільняється з посади за згодою Верховної Ради Президентом України. Проте, чинний Закон «Про прокуратуру», прийнятий ще до внесення змін до Конституції України, передбачає інший порядок звільнення генерального прокурора - одноособово Президентом України. З огляду на це ВР привела Закон «Про прокуратуру» у відповідність до Конституції України і встановила, що Президент призначає та звільняє генпрокурора за згодою парламенту.