Микола Мартиненко / Фото УНІАН

16 січня Солом'янський районний суд Києва оприлюднив текст рішення, яким зобов'язав НАБУ упродовж 10 днів закрити так звану "справу Мартиненка". Суд не має права сам закривати будь-яку справу, але зобов'язав зробити це НАБУ в єдино можливій формі, яку визначає кримінально-процесуальне законодавство. Про це повідомила прес-служба екс-депутата Миколи Мартиненка, яка поширила витяг з рішення суду.

"Таким чином, суд підтвердив безпідставність звинувачень на адресу Миколи Мартиненка та заанґажованість НАБУ, яке прагнуло за будь-яку ціну гучно пропіаритись на так званій "справі Мартиненка". Хоча колишній депутат формально не був навіть підозрюваним, однак слідство понад рік  велось саме проти нього і не знайшло жодних доказів його винуватості. Суд врахував практику Європейського суду з прав людини і вказав, зокрема, на «порушення права на справедливий розгляд справи в розумні строки без необґрунтованих затримок» та закінчення «можливих граничних строків досудового розслідування даного кримінального провадження»,  вказується в повідомленні.

"Рішення суду є остаточним і оскарженню не підлягає. Будь-які заяви НАБУ, які ставлять це під сумнів - намагання "зберегти обличчя". А за невиконання рішення суду настає юридична відповідальність", - наголосила прес-служба Мартиненка.

Відео дня

Вона нагадала, що наприкінці 2015 р. Микола Мартиненко добровільно склав поноваження народного депутата і відмовився від депутатського імунітету. "Він  продемонстрував готовність до об'єктивної перевірки всіх замовних звинувачень на його адресу, які за великі гроші вкидувались і тиражувались Лещенком та іншими". 

"Микола Мартиненко сподівався на об'єктивну перевірку цих фейків правоохоронними органами, однак НАБУ проявило свою політичну заанґажованість. Тут збіглись політичні, економічні та піарні інтереси екс-губернатора Саакашвілі, його соратника і 1-го заступника директора НАБУ Углави, депутата Лещенка та російського бізнесу, який він обслуговує",  вважає прес-служба екс-депутата.