Посол Франції закликала РФ припинити дискримінацію в окупованому Криму / фото: УНІАН

Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон наголошує, що Росія має виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН у рамках дотримання Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, припинити репресії кримських татар і відновити діяльність Меджлісу на півострові.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Дюмон заявила в коментарі журналістам у Києві.

Відео дня

«Вона мусить. У міжнародних відносинах, якщо Росія хоче, щоб її бачили як серйозну країну на міжнародній арені», - заявила посол, відповідаючи на запитання УНІАН, чи виконуватиме РФ проміжне рішення суду в межах виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

«Всі країни повинні стежити, що вирішує міжнародний суд, отже, я б сказала, (у РФ) немає вибору», - зазначила Дюмон.

Як повідомляв УНІАН, Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня оголосив рішення, яким частково задовольнив запит України про застосування тимчасових запобіжних заходів щодо Росії. Заходи стосуються Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD).

Читайте такожДипломатична несподіванка в ООН: Росія заблокувала засудження ракетних випробувань КНДР

Суд вказав, що Росія повинна утриматися від того, щоб продовжувати застосовувати обмеження на можливість кримським татарам зберегти свої інститути, включаючи Меджліс. За це рішення проголосували 13 суддів, проти - троє. Одностайно було ухвалено рішення, згідно з яким Росія має гарантувати доступність освіти українською мовою.

За звинуваченнями РФ у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму суд вирішив, що Україна не надала достатньо доказів, які були б суттєвою базою для застосування тимчасових запобіжних заходів.

Україна в рамках позову до Росії просила Міжнародний суд ООН ввести тимчасові запобіжні заходи, спрямовані на недопущення продовження порушень прав людини з боку РФ на період розгляду судом справи по суті з метою захисту цивільного населення в тимчасово окупованому Криму та на Донбасі.

6-9 березня в Гаазі відбулися слухання у справі «Україна проти Росії». Під час слухань представники РФ повністю відкинули звинувачення, заявивши, що жодних законодавчих або фактичних підстав для введення запобіжних заходів немає.

Позов у Міжнародний суд ООН Україна подала 16 січня 2017 року з метою залучення Росії до відповідальності за підтримку тероризму на сході України і дискримінацію етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму.

Україна подала позов на підставі порушення Росією двох конвенцій - Конвенції про запобігання тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації й вимагає від РФ припинити фінансування незаконних збройних формувань на Донбасі та відновити діяльність Меджлісу в окупованому Криму.

Поки що не відомо, коли саме Міжнародний суд ООН зможе почати розгляд справи «Україна проти Росії» по суті. Про це буде повідомлено за 6-8 місяців до відповідного засідання. У травні Суд ООН визначить календарний розклад розгляду по суті справи "Україна проти Росії".