Правозахисники зазначили, що омбудсмен має бути політично незалежним / фото obozrevatel.com

Міжнародна правозахисна організація Freedom House закликає Верховну Раду України під час обирання кандидатури на посаду уповноваженого парламенту з прав людини проконсультуватися з представниками громадянського суспільства.

Про це йдеться у заяві на сайті організації.

"Ми наполегливо закликаємо Верховну Раду розглянути широке коло кандидатів та провести активні консультації з громадянським суспільством, відкласти офіційне голосування у парламенті, якщо буде необхідно", - заявив директор програм Євразії Марк Берендт.

Відео дня

"Інститут омбудсмена істотним чином сприяє покращенню в Україні ситуації з правами людини та заслуговує на обережний, відкритий процес відбору. Щоб бути ефективним, інститут має бути політично незалежним, отримати офіційний мандат від Ради, а також підтримку та участь громадянського суспільства", - йдеться у заяві.

Читайте такожПравозахисника Андрія Мамалигу висунуто кандидатом на посаду омбудсмена (відео)

Як повідомляв УНІАН, 27 квітня 2017 року закінчився термін повноважень нинішнього омбудсмена Валерії Лутковської.

Відповідно до закону “Про уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, кандидатуру омбудсмена на розгляд парламенту може внести голова парламенту або не менше як 113 народних депутатів.

На сьогодні на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини пропонуються такі кандидатури: Людмили Денісової (від «Народного фронту»), Сергія Алєксєєва (від «Блоку Петра Порошенка»), а також правозахисника та добровольця Андрія Мамалиги.

Завтра, 24 травня, Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розглядатиме питання щодо кандидатур на посаду омбудсмена.