У комітеті анонсували розгляд закону про АТО / фото УНІАН

Законопроект про зміну формату антитерористичної операції буде внесений до Верховної Ради цієї сесії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу у міжнародному пункті пропуску «Гоптівка» на кордоні з РФ в Харківській області повідомив секретар Комітету ВР України з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник.

«Цей законопроект треба приймати. На жаль, у цій Верховній Раді багато людей, які не розуміють, що насправді відбувається в Україні, що є національним інтересом, а що не є. Ми будемо всіх переконувати всіма доступними методами. На цій сесії (буде пропонуватися законопроект про зміну формату АТО - УНІАН). Сесія ця має ще два пленарні тижні. Спікер Верховної Ради, який теж рішуче налаштований, має всі можливості», - сказав Вінник.

Відео дня

Читайте такожМіноборони про ідею Турчинова завершити АТО: будемо виконувати все, що передбачено законом

Він наголосив, що запровадження у 2014 році формату АТО було зумовлено відсутністю армії, тиском з боку західних партнерів, а також необхідністю проведення виборів.

«Ми маємо право і зобов'язані застосовувати більш ефективний інструмент оперативного управління нашими військами. Це не буде називатися «антитерористична операція». Ми дамо гібридну відповідь російській гібридній навалі в Україні, - заявив Вінник. - Ми незабаром побачимо відповідні зміни до законодавства, які дозволять українській армії застосовувати повністю все своє озброєння, можливості і боєздатність, які ми напрацювали впродовж трьох років, найбільш ефективно проти російської армії».

Як повідомляв УНІАН, 14 червня президент України Петро Порошенко наголосив, що Україна залишиться беззахисною в разі скасування АТО і ненадання військовим права адекватно діяти. «Якщо ми скасуємо АТО і водночас не надамо військовим права діяти адекватно в умовах агресії - залишимо Україну беззахисною», - сказав Порошенко.

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що в Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ. «Воєнні дії тривають на сході нашої країни вже три роки і переросли як за тривалістю, так і за масштабами формат АТО. Разом з тим потрібно відзначити, що антитерористична операція виконала дуже багато важливих завдань. Саме в рамках АТО ми зупинили агресора, змогли провести президентські, парламентські і місцеві вибори, а також звільнили значну частину окупованої території України», - сказав Турчинов. «Водночас, пора перейти до нового формату захисту країни», - заявив він.