Зеркаль повідомила, що у Нідерландах наразі вносять зміни до законодавства для створення можливості здійснення заочного засудження / Фото УНІАН

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявляє, що Королівство Нідерланди вносить зміни в законодавство для здійснення заочного правосуддя у справі катастрофи літака Boeing 777 (рейс MH17) у Донецькій області у липні 2014 року. Про це дипломат сказала в інтерв'ю "Громадському".

"Ви знаєте, що ми підписали двосторонню угоду про передачу юрисдикції на притягнення до відповідальності винних у збитті літака. Звичайно, угода — компромісний варіант, на який усі змушені були погодитись, зважаючи, що резолюція Радбезу ООН щодо створення окремого трибуналу не пройшла (рішення заблокувала Росія). Ми знайшли найбільш виважену формулу, аби здійснилося правосуддя", - заявила Зеркаль.

"Щоби ратифікувати угоду, потрібен певний час. Вона пов’язана з правами людини і з різними засадами вчинення правосуддя. Поза тим, слідство ще не завершено. Гадаю, очікувати на швидкі результати не варто", - додала вона.

Відео дня

Читайте такожЩо писали іноземні ЗМІ про Україну: проголошення "Малоросії" на Донбасі та роковини трагедії МН17 (інфографіка)

Також, за її словами, у Нідерландах "хочуть побачити винних, сподіваються, що слідство дійде до верхівки, і що це будуть не просто люди, які натискали кнопки, а буде покарано всіх, хто брав у цьому участь".

"Також родичі дуже хотіли б побачити місце трагедії, а наразі воно знаходиться на непідконтрольній Україні території. Тут ми у ситуації, коли дуже хотіли б допомогти, але, зважаючи на всі безпекові ризики, досі не можемо цього зробити", - додала Зеркаль.

Заступник міністра пояснила, що у кримінальному судочинстві необхідно зібрати усі докази та провести експертизу цих доказів.

"Судді повинні будуть приймати ці докази з усіма експертизами. Треба не просто намалювати всю картинку, як це робить Bellingcat, а мати експертизи всіх голосів із підтвердженням, кому вони належать", - заявила Зеркаль.

За її словами, треба мати свідчення людей, які були на місцевості. "Їх треба не лише опитати, треба домогтися їхніх свідчень у судовому процесі. Треба вибудувати слідство і, крім того, довести це до логічного завершення", - наголосила заступник міністра.

Зеркаль стверджує, що прокуратура Нідерландів дуже прискіплива. "На кожному етапі вони мають бути впевненими, що суд прийме до розгляду всю доказову базу, яка в них є", - пояснила вона.

Окрім того, вона розповіла про перспективи заочного засудження винних у трагедії літака MH17.

Читайте такожГенсек ООН закликав усі країни до співпраці у справі встановлення винних у трагедії MH17

"Голландці мали побоювання щодо заочного засудження. Тому що ми не можемо віддати наших громадян. Ми можемо лише передати їх на час судового процесу або забезпечити відеозв’язок. Це буде викликом і для української, і для нідерландської судової системи", - сказала представник МЗС.

Дипломат сказала, що у Нідерландах наразі вносять зміни до законодавства для створення можливості здійснення заочного засудження. "Вони вносять зміни до законодавства. Тому так довго тривали переговори по угоді", - заявила Зеркаль.

"Для того, щоб зробити це можливим, разом з подачею на ратифікацію цієї угоди вони подаватимуть зміни до свого кримінального і кримінально-процесуального кодексів. В угоді прописано, що це буде голландське право, і що рішення виноситиме голландський суд", - пояснила Зеркаль.

Як повідомляв УНІАН, літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура,було збито 17 липня 2014 року над окупованою бойовиками території Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Рада безпеки Нідерландів 13 жовтня 2015 року оприлюднила звіт про причини цієї катастрофи. Встановлено, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук".

Міжнародна спільна слідча група у представленому 28 вересня 2016 року звіті повідомила, що літак був збитий з підконтрольної бойовикам території Донбасу російським ЗРК «Бук», ввезеним в Україну з Росії. Місце пуску ракети - селище Первомайське, яке перебувало під контролем проросійських терористів. До кола підозрюваних, згідно з доповіддю, входять близько 100 осіб.

5 червня 2017 року група журналістів-розслідувачів Bellingcat опублікувала на своєму сайті дослідження, яке підтверджує, що "Бук", яким був збитий літак, є російським.

Країни-учасниці розслідування трагедії МН17 домовилися не створювати окремий трибунал і вирішили, що винні постануть перед судом Нідерландів.

У Раді федерації РФ оголосили, що суд у Нідерландах щодо атаки на MH17 «не буде легітимним».

7 липня 2017 року Україна і Нідерландипідписали угоду про створення правових підстав для розгляду справи про катастрофу малайзійського «Боїнга».